Készült: 2020.08.13.16:33:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

125. ülésnap (2020.05.05.),  25-28. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:17


Felszólalások:   21-24   25-28   29      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz képviselőcsoportjából Halász János képviselő úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hamarosan nyolc hete, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus-járvány miatt. Emlékezhetünk rá, hogy az első megbetegedést március 4-én regisztrálták, amikor két, Budapesten tanuló iráni diáknál mutatták ki a vírust. A kormány már egy héttel később, nagyon gyorsan és átgondoltan kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez egy időben meghozott fontos intézkedés volt. Hozzájárult ahhoz, hogy ne az Európában és az Egyesült Államokban látott többezres mértékben, hanem jóval lassabban, kezelhetőbben nőjön a fertőzöttek száma.Ma már elmondhatjuk, hogy a magyar intézkedések hatásosak voltak, sikerült visszaszorítani, mederben tartani a vírust. Kórházaink, orvosaink, ápolóink felkészültek, a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak. A járvány elleni első csatát megnyertük, és a védekezés tegnap új szakaszba lépett. Köszönet mindenkinek, aki részt vesz a védekezés embert próbáló munkájában.

Tisztelt Ház! A kormány az elmúlt hetekben is számos további intézkedést hozott a magyar emberek egészségének, valamint a magyar családok, a gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében. A kormány létrehozta a járvány elleni védekezés alapját, valamint a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alapot. Munkahelyvédelmi bértámogatási programot indítottunk, legalább annyi új munkahelyet kell teremtenünk, mint amennyi a koronavírus-járvány következtében megszűnik.

De ez nem tetszik mindenkinek. Elképesztő, hogy az ellenzék minden intézkedés ellen tiltakozik, és nem akar része lenni a megoldásnak. Ezzel újra csak azt bizonyítják, hogy továbbra sem a vírus, hanem a kormány ellen akarnak küzdeni. Pedig most össze kell fognunk, mert minél erősebb az összefogás, annál jobbak lesznek az eredmények. Örömmel látjuk, hogy nagyon sok önkormányzat minden erejével azon van, hogy a kormány döntéseivel összhangban helyben is segítse a vírus elleni küzdelmet. Köszönjük a helyben védekezők munkáját.

Fontos is ez a felelősségteljes hozzáállás, hisz az önkormányzatok intézményfenntartók is, sok, időseket ellátó intézményt önkormányzatok működtetnek, ahol különösen óvni kell az ott lakókat. Sok jó példát ismerünk ezen a téren. Például Debrecenben a város polgármestere, Papp László már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt is szigorú intézkedéseket hozott a városban található idősotthonok védelmében. Az önkormányzat az idősotthonok fenntartójaként felelősséggel járt el. A város polgármestere nem mástól várta a megoldást, hanem tette a dolgát. Sok más település polgármestere is hasonlóan cselekedett.

Ezért különösen furcsa, hogy a Fővárosi Önkormányzat és annak vezetője, Karácsony Gergely miért nem nőtt fel a feladathoz. Persze, korábban is hibát hibára halmozott. A járvány kellős közepén ritkította a BKV-járatokat, így tömegek alakultak ki, ami a vírus terjedését segíti. És nem akarta ingyenessé tenni a parkolást sem. Azt a kormány lépte meg országosan.

Ugyanígy az idősotthonok ügyében is hibázott, hiszen a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő Pesti úti idősotthon az ország legnagyobb gócpontja lett. Az otthonban mostanáig sajnos közel 40 gondozott hunyt el, és több mint 300-an fertőződtek meg. Országosan tekintve ebből az intézményből kerül ki az elhalálozott betegek több mint 10 százaléka. Karácsony Gergely még egyetlen alkalommal sem látogatott el az intézménybe, az ott történtekért pedig mindenki mást felelőssé tesz, csak önmagát nem. Pedig egy idősotthon fenntartójának törvényi feladatai vannak veszélyhelyzetben és azon kívül is: biztoítani kell a személyes orvosi jelenlétet és a tisztaságot, a megfelelő higiénés körülményeket.

Ezzel szemben az eddigi vizsgálatokból az látszik, hogy legalább egy hétig nem volt jelen orvos a gondozottak mellett. Mindeközben úgy tudni, hogy már március közepén voltak megbetegedések ebben az idősotthonban. És azt olvassuk, hogy a budapesti kormányhivatal már öt alkalommal tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést az idősotthonban, amely megerősítette, hogy továbbra sincs folyamatos orvosi ellátás. Nem volt orvos az intézményben. Ellátás nélkül hagyták járvány idején a rájuk bízott időseket. Karácsony Gergely mindezek ellenére legutóbb a Népjóléti bizottságban váltig állította, hogy volt folyamatos orvosi jelenlét, vagyis Karácsony már megint nem mondott igazat, válaszok helyett megint csak hárította a felelősséget. A folyamatos orvosi ellátás hiánya különösen aggályos a gócponttá vált intézményben, ahol sajnos jelenleg is nagy számban vannak fertőzöttek.

Tisztelt Ház! A számonkérésnek nem most van itt az ideje, de a járvány elmúltával teljeskörűen ki kell vizsgálni ezt az ügyet. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.  Mozgás.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A képviselő úr elhangzott napirend előtti felszólalására a kormány részéről Rétvári Bence államtitkár úr válaszol, és mielőtt megadnám a szót államtitkár úrnak, tisztelettel arra kérem képviselőtársaimat, hogy beáramlásukat lehetőleg úgy tegyék meg, hogy az államtitkár úr válasza mindenki számára érthetően elhangozhassék. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A képviselő úr is azt említette, hogy nagyon fontos, hogy az országok felkészüljenek, és szervezetten nézzenek szembe a koronavírus-járvánnyal. Ennek egyik fontos fokmérője az, hogy azok számára, akik a legsúlyosabb, legkritikusabb egészségügyi állapotba kerülnek, mennyire állnak rendelkezésre lélegeztetőgépek. Itt Magyarország mindent megtett az elmúlt hetekben, hogy minél több lélegeztetőgép legyen Magyarországon, és ha megnézzük, hogy a nemzetközi kimutatások szerint is mennyi lélegeztetőgép jut százezer lakosra, akkor azt láthatjuk, hogy nagyon sok, nálunk jobb anyagi helyzettel rendelkező országot sikerült megelőznünk, hiszen lassan elérjük azt a szintet, hogy több mint 30 lélegeztetőgép jut Magyarországon százezer lakosra. Ez azt jelenti, hogy Izraellel és Németországgal vagyunk egy szinten ebben a kérdésben, és megelőzzük Ausztriát, Észtországot, Szlovákiát, megelőzzük Norvégiát, Svájcot, Nagy-Britanniát, Olaszországot, Franciaországot, Romániát, Svédországot vagy Belgiumot, hiszen ezekben az országokban mind-mind kevesebb a százezer lakosra jutó lélegeztetőgépek száma, mint Magyarországon.

(10.10)

De szintén fontos kimutatás az, amely az eddigi védekezés eredményességét is mutatja, hogy egymillió lakosra mennyi koronavírusban elhunyt ember jut. Ebben Magyarország szintén az Unió talán legjobb harmadában is szerepel, de biztos az első felében, hiszen nálunk egymillió lakosra körülbelül 35 koronavírusban elhunyt személy jut. Ennél több jut Norvégiában, Romániában, Finnországban, Észtországban, Törökországban, Szlovéniában, Ausztriában, Németországban, Dániában, Portugáliában, Kanadában, Luxemburgban, Svájcban, az USA-ban  ha az USA-t nézem, ott is egy szinte négy-ötszörös szorzóról beszélhetünk  , Írországban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Spanyolországban, és Belgiumban is jóval súlyosabb a helyzet, ha az egymillió lakosra vetítem a halottak számát, mint Magyarországon. Ezekhez az országokhoz képest is szerencsére  köszönhetően az egészségügyi dolgozóknak, köszönhetően a rendvédelmi szerveknek, köszönhetően mindenkinek, aki a saját életét is átalakította, és kevesebbet találkozott másokkal  sikerült úgy ellaposítani a járványgörbét, hogy Magyarország eredményesebben védekezett ezekhez az országokhoz képest, hiszen lakosságarányosan ezeknél az országoknál  itt jó pár fejlett országról beszélhetünk  Magyarországon alacsonyabb az egymillió lakosra jutó halottak száma. Sőt, még a DK politikusa, akivel Szabó Timea készített interjút, Falus Ferenc is azt mondta, hogy tulajdonképpen sok környező országhoz képest inkább alacsonyabbnak mondható a magyar halottak száma; ezt még ő is elismerte.

Képviselő úr beszélt a Pesti úti idősek otthonáról. A magyar költségvetés 6 milliárd forintot biztosít a fővárosi idősotthonoknak a szabályos és biztonságos üzemeltetésére. Ennek ellenére 17 100 maszkot és 8400 pár gumikesztyűt az államnak kellett kivinnie a központi raktárból ebbe az intézménybe, hogy biztosítani tudjuk az idős embereknek az egészségét.

Elmondhatjuk, hogy az elhunytaknak közel a fele ebből az intézményből származik, ha az összes intézményi elhunytat nézem, az összes, idősotthonban elhunyt személyt nézem, a fele ebből az egyetlenegy idősotthonból származik, és 74 százaléka, tehát négy halottból három a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat idősotthonaiból került a kórházba, vagy hunyt el utána.

Azt mondhatjuk tehát, hogy míg 55 ezer idősotthoni férőhely van és ebből 3800 fővárosi fenntartású, tehát 7 százalék az idősotthoni férőhelyek aránya, addig 74 százalék az idősotthonban elhunytak közül a fővárosi intézményben elhunytak aránya. 7 százalék és 74 százalék  ebből is látszódik, hogy bár gyakran vádolják a fővárosi politikusok vagy ellenzéki politikusok a kormányt azzal, hogy nem valós az az aggodalom, ami a Pesti úttal kapcsolatos, ez igenis valós. Ez nem politika, hanem matematika, ha a kapacitás 7 százalékában jelenik meg a halottak 74 százaléka.

A vizsgálatok kimutatták, hogy március 12-étől nem volt jelen szerződéses főállású orvos az intézményben. Március 20-án meg is szűnt az orvos jogviszonya. 31-én már voltak lázas betegek. Április 6-án az idősotthon vezetője írásban jelezte, hogy nincs orvos, és segítséget kért.

Április 9-én ezért már 126 beteg volt, hiszen nem volt orvos az intézményben szabályszerűen akkor, amikor terjedt a járvány. Április 10-én a tiszti főorvos kötelezte a fenntartót a megfelelő orvosi ellátásra. A honvédségnek kellett később fertőtleníteni. Április 26-án az is kiderült, hogy korábban rühesség is volt az intézményben.

Ebből látszódik, hogy a nem megfelelő intézményfenntartás nagyon súlyos következményekkel járhat a járvány idején. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   21-24   25-28   29      Ülésnap adatai