Készült: 2019.11.21.14:39:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

315. ülésnap (2013.10.24.), 62-64. felszólalás
Felszólaló Bokros Lajos
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  62 - 64  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BOKROS LAJOS (Európai Parlament magyarországi képviselője): Köszönöm szépen, elnök úr. Hálásan megköszönöm az MSZP frakciójának a lehetőséget a viszonválaszra, és önnek, kedves képviselő úr, elmondom, hogy nem a Fideszt hívták meg egy hónappal ezelőtt a brit konzervatív párt manchesteri kongresszusára, hanem engem. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból.)

Ezen a kongresszuson az igazi jobbközép, konzervatív politika nevében végre el tudtam mesélni (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Meséld! - Zaj.), hogy a rezsicsökkentés, az árak rögzítése, netán csökkentése sztálinista felfogáson alapul, amelynek az az eredménye, hogy ha egy vállalat nyereségét tönkretesszük, netán nonprofit vállalattá alakítjuk, akkor abban a vállalatban nem lesz beruházás, akkor elfogy a tőke, akkor felélik az eddigi megtakarításokat, elbocsátják a dolgozókat, visszaromlik a minőség, nem lesz innováció.

Következésképpen a kapitalista piacgazdaságban a nyereség pozitív tényező, amely a beruházásoknak, a fejlődésnek, a növekedésnek a forrása. Az önök újkommunista gazdaságpolitikájának az a lényege, hogy tönkre akarják tenni a gazdasági növekedést, nem szeretik a nyereségtermelő vállalatokat, nem szeretik a versenyt, nem szeretik a piacot, monopóliumokat építenek, külön nem szeretik a külföldi tőkét és a külföldi beruházásokat, ezzel szemben szeretik az államnak a mindenható hatalmát kiterjeszteni minden állami és nem állami tevékenységre.

Önök ilyen körülmények között nyilvánvalóan nem tudnak elvárni gazdasági növekedést, mert egy nyitott és kicsi európai uniós gazdaságban, sajnálom, de önök nem tudják lezárni a határokat, ezért a tőke sokkal inkább kifelé fog menni az országból, nem pedig befelé, és nemcsak a külföldi tőke, hanem a hazai is. Mert önök nagyon tévednek, ha azt gondolják, hogy a gazdaság egy zéróösszegű játék, a külföldiek helyett majd a magyarok fognak befektetni. Fordítva! (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr.

DR. BOKROS LAJOS (Európai Parlament magyarországi képviselője): Vagy mind a ketten befektetnek, vagy egyik sem! (Kontur Pál: Idő! Idő! Ülj le!) Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban. - Ékes József: Ezt csinálod az Unióban is!)
Felszólalások:  Előző  62 - 64  Következő    Ülésnap adatai