Készült: 2020.07.11.21:02:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap, 79. felszólalás
Felszólaló Erkel Tibor (MIÉP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:48

Felszólalások:  <<  79  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ERKEL TIBOR (MIÉP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A ragyogó tisztaságú parlamenti Kupolacsarnokban a 2000. január 1-jén elhelyezett Szent Koronától pár lépésnyire fejedelmi emlékművet találunk: II. Rákóczi Ferenc márványtábláját, rajta vésett aranyló szavak és egy csúf mázolás.

A koronához zarándoklók csoportjai általában megállnak itt, és böngészik a mázolás alól áttetsző betűket is, amik az utolsó, kerékbetört alábbi mondat után következnének: "A Magyar Országgyűlés kegyelettel megemlékezvén a fejedelem halálának 200. évfordulójáról, egyhangúan elhatározta a haza atyja érdemeinek megörökítését és határozatát." Az értelmetlenül kerékbetört mondat folytatása csak jó szeműeknek: "Vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó országlásának 17. esztendejében örök emlékezetül márványba vésette." A mondat ezzel együtt válik csak érthetővé.

Tisztelt Államtitkár Úr! Egy primitív történelmi hamisítási kísérletet fejtenek meg nap mint nap a látogatók, s mi közben úgy teszünk, mintha nem tudnánk, hogy már ők is tudják.

2001-ben a fejedelem születésének 325. évfordulóját ünnepeljük. Nem volna méltó, az emléktáblát állító elődeink egyhangú határozatát is tiszteletben tartva a kommunizmus fejmagasságban található szennyezéseit eltakarítani addig?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MDF és a MIÉP soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  79  >>    Ülésnap adatai