Készült: 2020.03.29.12:56:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

237. ülésnap (2012.11.13.), 320. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Nemzeti összetartozás bizottsága
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:45


Felszólalások:  Előző  320  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS FERENC, a nemzeti összetartozás bizottságának előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága 2012. november 12-én első helyen kijelölt bizottságként tárgyalta meg a H/7878. számú, a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjáról szóló országgyűlési határozati javaslatot.

Az ülésen az előterjesztők részéről Michl József KDNP-s képviselőtársunk vett részt, a kormányt pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence úr képviselte.

A bizottsági vitában egyrészt megismétlődtek az előző napirendi ponttal kapcsolatos emléknaphoz kötődő észrevételek, amiket nem szeretnék itt megismételni, másrészt azok a szempontok, amiket dr. Hargitai János képviselőtársunk expozéjában említett: egyrészt az önkritikus szembenézés, másrészt értelmezése ennek a kérdésnek, gondolok itt arra, hogy a szövetséges ellenőrző bizottság és a szovjet hadsereg komoly szerepet játszott a háttérben, de volt magyar aktivitás is. Az összefüggés a felvidéki kitelepítéshez, illetve azzal kapcsolatban az, hogy az elhurcolt németek házaiba, ingatlanaiba a szomszédos országokból kitelepítettek kerültek be több esetben. Az is felvetődött, hogy volt, akit többször elhurcoltak, mint ahogy képviselőtársunk említette, visszatért, ilyen kötődése volt.

Igazából a bizottság azt állapította meg, hogy fontos, pozitív ennek az emléknapnak az elfogadása, és azt a reményüket fejezték ki a bizottsági tagok a vita során, hogy ez egy pozitív tisztulást hoz és szembenézést is, és a nemzettudat, a történettudatunk szempontjából egy pozitív folyamatot indít el remélhetőleg.

Ezért is a bizottság a határozati javaslatot 10 igen szavazattal egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta, s így általános vitára ajánlja.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  320  Következő    Ülésnap adatai