Készült: 2020.07.05.06:18:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

207. ülésnap (2005.03.21.), 132. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! 1997-ben több önkormányzat részvételével létrejött a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás, amelynek célja a Bátaapáti-Üveghuta térségében zajló kutatások és a leendő kis- és közepes radioaktivitású hulladékok elhelyezésének hosszú távú megoldása. Ma nyolc önkormányzat alkotja ezt a társulást, Bátaapáti, Mőcsény, Cikó, Bátaszék, Mórágy, Feked, valamint Véménd és Udvari. Ebben a tettben együttműködő önkormányzatok támogatást kapnak a radioaktív hulladékokat kezelő közhasznú társaságtól, amellyel teljes mértékben egyetértek, mivel országos érdek megoldását segítik.

Néhány közeli önkormányzat és vezetői azonban mindvégig ellenezték a kutatásokat és a tárolóhely kialakítását ebben a kérdésben. Ilyen volt Ófalu és Mecseknádasd - dr. Wekler Ferenc volt parlamenti alelnök 2002-től Mecseknádasd polgármestere. Ezért is volt számomra érthetetlen az a hír, amely több forrásból is érkezett, miszerint a 2003. év végén Mecseknádasd község 100 millió forintot, Ófalu község önkormányzata 50 millió forint támogatást kapott a Paksi Atomerőmű Rt.-től.

Tisztelt Államtitkár Úr! Igaz-e a hír, hogy a két önkormányzat közvetlenül kapott 150 millió forint támogatást az atomerőműtől? Hogyan lehet, hogy nem a radioaktív hulladékokat kezelő közhasznú társaságtól kaptak pénzt, úgy, mint a többiek? Nem érzi-e visszásnak, hogy a tájékoztatásra létrejött szerződést titkosították?

Kaphatnak-e az ellenző vagy az esetleges társuláson kívül lévő önkormányzatok is pénzt, csak kormánypártinak, esetleg SZDSZ-esnek kell lenni a polgármesternek? Használ-e ez a szerintünk az állami tulajdonú vállalat pénzével való visszaélésgyanús ügylet az esetleges üzemidő-hosszabbításnak, illetve a teljesítménynöveléssel kapcsolatos elképzeléseknek?

Köszönöm szépen. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiból. – Szórványos taps az MDF soraiból.)
Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai