Készült: 2020.07.05.00:41:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2009.06.15.), 126. felszólalás
Felszólaló Jakab István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:32


Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! A helyzet az, hogy sokadik nekirugaszkodásra talán egyszer sikerül valóban érdemben megszólalni, és megszólítani azt, akinek a válaszára most már negyedik alkalommal próbálkoztam. Megtiszteltetés, hogy megtehetem.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az állami földügyek ügyében kívánok kérdést intézni önhöz. Köztudott, hogy 9,3 millió hektárnak 27 százaléka, 2 és fél millió hektár föld a magyar állam tulajdonában van. Ezzel a hatalmas vagyonnal, úgy ítéljük meg, hogy gazdálkodni kellene, és ennek a vagyonnak a hozadékával pedig rendezni az egyébként szétaprózott birtokszerkezetet. Nos, amiért én a kérdéseimet fel kívántam tenni, az, hogy tulajdonképpen a magyar termőföldvagyon hasznosításával nagyon komoly gondok vannak és különösen a privatizációval. Ön előtt bizonyára ismert, hogy az állami földek értékesítése igen jelentős mértékben megnövekedett az elmúlt időszakban. Mi több, úgy növekedett meg az értékesítése az állami földeknek, hogy sokszor arra hivatkoznak, hogy persze, részben vásárolunk a "Földért életjáradékot" program keretében, részben pedig értékesítünk.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! A helyzet az, hogy bizony itt az értékkülönbözet jelentős. De nemcsak erről szeretnék szólni, hanem arról, hogy gyakorlatilag a bábolnai ménesbirtok vagy a kerteskői gazdaság értékesítése kapcsán - amelyeket többször már Medgyasszay képviselőtársam jelzett, többször volt vita - jelenleg ezek az ügyek az ügyészség előtt vannak, egy részében pedig a rendőrség nyomoz. Mikor érjük azt meg, hogy a legnagyobb nemzeti kincsünkkel, nemzeti szuverenitásunk alapját jelentő földdel úgy gazdálkodik a magyar állam, hogy valóban valamennyi polgár érdekében hasznosítja azt?

Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)

(15.00)
Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai