Készült: 2020.08.11.20:38:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

283. ülésnap (2006.01.30.), 340. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 3:24


Felszólalások:  Előző  340  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az agrárgazdaság megalapozott irányításához, ezen belül az értékesítés és az export tervezéséhez, a fejlesztési koncepciók kidolgozásához, valamint a közösségi támogatások elnyeréséhez alapvető követelmény, hogy pontos ismeretekkel rendelkezzünk többek között a Magyarországon termesztett egyes gyümölcsfajok termelésének jellemzőiről.

A pontos adatok megszerzéséhez adatgyűjtést, statisztikai összeírást kell végezni, amely a Központi Statisztikai Hivatal feladatkörébe tartozik. Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk kapcsán vállalt kötelezettségeink teljesítése érdekében Magyarországon 2001-ben olyan összeírásra került sor, amely teljeskörűen tartalmazta a gyümölcsös ültetvények jellemzőit.

Ez az összeírás a Magyarországon termesztett törzses és bogyós gyümölcsfajokra, valamint a szőlőültetvényekre terjedt ki, ezzel megteremtve a feltételeket az Európai Unió által a tagállamok számára előírt ötévenkénti alapösszeíráshoz.

A rendszeres felmérések eredményei teszik lehetővé az Európai Bizottság számára a gyümölcsfélék piacának közös szervezésével kapcsolatos feladatai ellátását. Az Európai Parlament és a Tanács az egyes gyümölcsfajok ültetvényei termelési potenciáljának meghatározása céljából a tagállamok által végzendő statisztikai felmérésekről szóló 2001. december 19-i 109/EK. irányelvében foglalt kötelezettség alapján 2007-ben első ízben teszünk eleget az ötévenként ismétlődő összeírási kötelezettségünknek.

A most tárgyalásra váró törvényjavaslat szerint az adatgyűjtés a Magyarország számára kötelező négy gyümölcsfajra - alma, körte, őszibarack, kajszibarack - terjed ki. Mivel a vonatkozó irányelv szerint a gyümölcsfával betelepített terület legalább 95 százalékának statisztikai megfigyelése kötelező, az összeírás az ültetvényméretet, azaz a legalább 1500 négyzetmétert el nem érő területekre is vonatkozik. Az összeírás az érintett terület azonosító adataira, használójának személyes adataira, valamint az ültetvényterület jellemző adataira, így például a termőképességre terjed ki.

Magyarországon a gyümölcsös ültetvényt használók több mint 98 százaléka egyéni gazdálkodó, akik az összes gyümölcsös terület közel háromnegyedén gazdálkodnak, ezért az adatszolgáltatók körébe a természetes személyeket be kell vonni. A természetes személyek személyes adatainak kezelésére vonatkozó rendelkezések miatt a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény alapján a tárgykört törvényben szükséges szabályozni.

A felmérések szakmai előkészítése, az adatgyűjtés végrehajtása, az adatok feldolgozása, az összesített eredmények nyilvánosságra hozása, valamint az Európai Unió részére az adatszolgáltatás teljesítése most is a Központi Statisztikai Hivatal feladata lesz.

Tisztelt Országgyűlés! Bízom abban, hogy a törvényjavaslat célja az önök számára is támogatható, és kérem, ennek megfelelően szíveskedjenek majd szavazni.

Köszönöm szépen a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  340  Következő    Ülésnap adatai