Készült: 2020.04.10.00:56:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

299. ülésnap (2013.09.09.), 28. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:15


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kértem szót a mai napon, merthogy a kormány megkötötte a 30. stratégiai együttműködési megállapodást a Magyarországon működő, nagy nemzetközi vállalatok egyikével, az amerikai Hewlett-Packarddal. (Több képviselő távozik az ülésteremből. - Az elnök csenget.)

Szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy ez a program, amelynek keretében stratégiai együttműködési megállapodásokat kötünk olyan Magyarországon működő nagy, nemzetközi tulajdonosi hátterű vállalatokkal, amelyek a magyar nemzetgazdaság teljesítményéhez jelentősen hozzájárulnak, amelyek magyar kis- és közepes vállalkozásokat alkalmaznak nagy arányban beszállítóikként, amely vállalatok a magyar kutatás-fejlesztési stratégia sikeréhez hozzájárulnak, szóval, hogy ez a program, a stratégiai együttműködési megállapodások programja sikeres.

Ugyanis amióta elkezdtük az együttműködési megállapodások aláírását, azóta stratégiai partnereink összesen mintegy 3700 új munkahely létrehozását eredményező fejlesztést és beruházást jelentettek be, ráadásul a kormánnyal közös programok keretében folyamatosan növelik a magyar beszállítók lehetőségeit is. És tudjuk, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások sikere szempontjából kulcsfontosságú, hogy milyen módon és milyen mértékben tudnak kapcsolódni egy-egy nagy nemzetközi vállalat beszállítói láncába, ezért ezeknek a közös programoknak a fontosságáról talán felesleges is hosszan beszélni.

Három esztendővel ezelőtt, tisztelt elnök úr, tisztelt képviselőtársaim, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy legyünk Európa termelési központja, és ezt nem egy szlogennek szántuk, hanem a világgazdaságban és világpolitikában lezajló változások tanulmányozásának eredményeként jutottunk erre a célkitűzésre. Hiszen az is világos, hogy a válság utáni időkben az tud majd lenni a legerősebb, aki a legerősebb termelési szektorral, a legerősebb termelő szektorral rendelkezik.

Ebbe az irányba az elmúlt három esztendőben nagyon sok lépést tudtunk tenni. Ennek eredményeként a tavalyi esztendőben a Magyarországra érkező közvetlen külföldi befektetések mértéke, illetve mennyisége elérte a 10 milliárd 122 millió eurót, amelyből, hogyha az egyszeri tételeket és az átfolyó tőkét levonjuk, azt látjuk (Dr. Józsa István: 364 volt.),hogy 3 milliárd 191 millió eurónyi olyan tőke érkezett Magyarországra, amely a magyar makrogazdasági teljesítményt érdemben befolyásolni tudta. Ez 2011-hez képest, tisztelt képviselőtársaim, háromszoros emelkedést jelent, és ehhez még hozzá kell tennünk azt a tényt is, hogy a korábbi visszaesés, majd stagnálás után az elmúlt esztendőben az újrabefektetett jövedelem mértéke Magyarországon elérte az 1,2 milliárd eurót.

Ami az idei esztendőre vonatkozik, azt látjuk, hogy az első negyedévben külföldiek magyarországi befektetései 643 millió euróval növekedtek, a második negyedévben pedig 4,6 százalékkal nőtt a nemzetgazdasági beruházások volumene. A júliusi adatok pedig azt mutatják, hogy az ipari termelés 4,8 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi többlet pedig meghaladta a 400 millió eurót.

Arról tudom önöket tájékoztatni, tisztelt elnök úr, tisztelt képviselőtársaim, hogy a Nemzeti Külgazdasági Hivatal által kezelt ipari beruházások az elmúlt esztendő első félévében 300 millió eurónyi befektetett tőkéből 1629 új munkahellyel jöttek létre, az idei esztendő első félévében viszont már 590 millió eurónyi külföldi befektetett tőke 2300 új munkahelyet eredményezett az ipari beruházások területén. Tehát a befektetett tőke duplájára növekedett az első félévben a tavalyi esztendő összehasonlításában azon ipari beruházások keretében, amelyeket a Nemzeti Külgazdasági Hivatal kezelt.

Csak az elmúlt időszakban néhány példát kiragadva, elnök úr, arról tudom önöket tájékoztatni, hogy a General Electric elkezdte új erőművi vezérlőrendszerek gyártásának céljából gyárának építését Fóton, a Procter & Gamble újabb beruházással új gyárat hoz létre Gyöngyösön, a Sauflon egy új gyáregységgel immár 500 fölé emelte magyarországi alkalmazottainak számát, a Briston 505 új munkahelyet létrehozó beruházásba kezdett. A Hewlett-Packard éppen a stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor jelentette be 175 új munkahely létesítését, illetőleg a Mercedes és a Tesco, a kormány két stratégiai partnere egy olyan beruházást, olyan közös projektet kezdett, amelynek révén 300 új munkahely jön létre.

Tisztelettel jelentem önnek, elnök úr és képviselőtársaim, hogy a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és a kormány tovább folytatja azt a munkát, amely a külföldi tőke Magyarországra vonzását célozza.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai