Készült: 2020.07.11.20:45:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2009.12.14.), 43. felszólalás
Felszólaló Nyakó István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka képviselő elutasította a választ
Videó/Felszólalás ideje 1:21


Felszólalások:  Előző  43  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NYAKÓ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Az újkori köztársaság elmúlt húsz évében kétszer vetődött fel az, hogy valaki politikai riválisai lejáratása érdekében titkosszolgálati eszközöket vesz igénybe vagy vett igénybe. (Közbeszólások a Fidesz soraiban.) Az első eset 1998. augusztus 25-én Orbán Viktor bejelentésével vette kezdetét. Az ügy, amely az akkori sajtó véleménye szerint a Kaya-Josip-botrány elfedésére készült, kb. két hetet élt, majd a Kosztolányi-bizottság tragikomikus segédlete mellett kivégezte saját magát.

Egy évtized múltán most itt egy másik megfigyelési ügy. Az elmúlt hónapok során többnyire a Magyar Nemzetből, ritkábban az ügy gazdájától másodközlésben arról tájékozódhattunk, hogy akik sértettek voltak, most elkövetők lettek, egyébként, akik felbujtók lehettek, azok pedig most sértetté váltak.

Kétszer kérdeztem meg legfőbb ügyész urat, mi a konkrét tartalma egyébként a fokozott ügyészi felügyeletnek. (Közbeszólások a Fidesz soraiban: Idő!) Erre most, harmadszorra sem kaptam választ. (Közbeszólások a Fidesz és a KDNP soraiban.) Ez a tény, akárcsak a konkrét ügy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), olyan kérdéseket vet fel, amelyek fontosak a köztársaság és a demokrácia számára (Közbeszólás a Fidesz soraiban: Idő!), éppen ezért megengedem azt legfőbb ügyész úrnak, hogy a felelősségben osztozzon az alkotmányügyi bizottsággal.

A választ nem fogadom... (Kikapcsolják a mikrofonját. - Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  43  Következő    Ülésnap adatai