Készült: 2020.07.04.08:28:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2001.09.25.), 305. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Gábor Tamás (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  305  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY GÁBOR TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! 1990-től napjainkig hét tömeges ételmérgezés és ennél is több élelmiszer okozta csoportos megbetegedés történt hazánkban. 1996-ban, az évszázad legnagyobb ételmérgezése során egy elhíresült szalmonellás eperleves közel ötezer ember megbetegedését okozta. A még halálos áldozatot is követelő fertőzés miatt olyan súlyos helyzet alakult ki akkor, hogy több iskolát és közintézményt be is kellett zárni. Több száz embert ápoltak kórházban.

Kezdetben még szó volt arról, hogy ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik a Junior Vendéglátó Rt. felelőssége, a cég törvényes kártérítési kötelezettségének is eleget tesz. Később azonban erről már nem lehetett hallani, s legalábbis választókerületemben, a főváros I. kerületében semmiféle kártérítés nem történt.

Azóta is rendszeresen fordulnak elő kisebb-nagyobb ételmérgezések. Idén is többről hallottunk hírt. Májusban például ismét tömeges ételmérgezést jelentettek a napilapok a főváros XVI. kerületéből. Az ÁNTSZ ideiglenesen felfüggesztette a Junior Rt. érintett konyhájának működését.

Az elmúlt tíz évben a fővárosi gyermekélelmezés nagy része mintegy kilenc cég kezében összpontosult. A jelenlegi körülmények között a közétkeztetést ellátó cégek minél nagyobb piac megszerzésére törekszenek, s e piac ellátásához egyre több adag előállítására képes konyhákat kell üzemeltetniük. Ezért a konyhatechnológiában előforduló legkisebb hiba is komoly kockázatokkal és következményekkel járhat. A már említett 1996-os tömeges ételmérgezés is egy olyan konyháról indult ki, ahol tízezer adagot főznek naponta.

Mivel a közétkeztetést nagyrészt kisgyermekek és időskorúak veszik igénybe, egészségük biztosítása érdekében fontosnak tartom, hogy hatékony eszközökkel előzzük meg a jövőbeni ételmérgezéseket. Ezért kérdezem a miniszter úrtól, mit tesz, illetve mit tehet a minisztérium és a kormány annak érdekében, hogy megakadályozzuk a közétkeztetésben a tömeges ételmérgezések előfordulását.

Várom szíves válaszát.

 
Felszólalások:  Előző  305  Következő    Ülésnap adatai