Készült: 2020.07.06.09:03:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

281. ülésnap (2005.12.14.), 226. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Szociális bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:26


Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA, a szociális és családügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. A szociális bizottság megtárgyalta a T/18709. számú, a helyi önkormányzatok 2006. évi új címzett támogatásáról szóló törvényjavaslatot. A bizottság ellenzéki oldalhoz tartozó tagjai nem tartották általános vitára alkalmasnak a törvényjavaslatot, és megdöbbenésüknek adtak hangot, lesújtó véleményt fogalmaztak meg a törvényjavaslatról. Számos statisztikát készítettünk a támogatásra javasolt, illetőleg elutasított beruházásokról, melyet itt is fontosnak tartok ismertetni.

A 72 támogatásra javasolt beruházás közül 47 kormánypárti vezetésű önkormányzat nyertes pályázata, 17 beruházási lehetőséget független önkormányzat kapott, és 8, alig több mint 10 százaléknyi beruházási lehetőséget kapott fideszes önkormányzat. Ez ékesen bizonyítja, hogy a pártszempontok voltak az elsődlegesek az elbírálásnál.

Sajnálatosnak tartottuk, hogy fő rendező elv, hogy minden megye kapjon legalább két beruházási lehetőséget. Úgy érezzük, nem érvényesült az elbírálásnál a megye nagysága és hátrányos helyzete sem. Én fogalmaztam meg a bizottsági ülésen, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb megye és kifejezetten hátrányos helyzetű térség, nem kapott felzárkózási lehetőséget. Súlyos munkanélküliséggel és szociális kilátástalansággal sújtott térségként 2006-ban nem kap valódi lehetőséget a kitörésre, hisz öt iskolai rekonstrukciós pályázata lett elutasítva. Hogy fognak így versenyképes tudáshoz jutni Edelény, Szerencs, Ózd, Kisgyőr és Sátoraljaújhely iskolásai? De nem kap támogatást a rekonstrukció folytatására a legnagyobb megye megyei kórháza sem. Hiába súlyos a szociális helyzet Borsodban, hiába a fiatalok elvándorlása és az idősek otthon magukra maradása, Borsod megye egyetlen szociális beruházást sem nyert el, három idősotthon létesítése lett elutasítva.

De nem járt jobban a vízügyi beruházásokkal sem ez a megye. Hiába volt az elmúlt évek árvízi és belvízi katasztrófája, a nyolc vízügyi beruházás közül csak egy, a már kétszer felhőszakadás által elmosott Mád pályázata lett nyertes, míg Bodrogolaszit és Gesztelyt továbbra is fenyegetheti a belvíz, Komlóska ivóvízellátása az idén sem javulhat, és egyetlen szennyvízberuházás sem indulhat a megyében ebből a forrásból.

Elmarasztaló véleményt fogalmazott meg Győr-Sopron megye megyei önkormányzatának alelnöke is. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a fejlett megyék nem tudnak előrébb lépni, akkor a jelenlegi előnyük csökken. Bizottságunkban különösen sajnálatosnak tartottuk, hogy a szociális terület beruházásai az igénytől lényegesen elmaradtak, és tovább növelik az e területen amúgy is meglévő hiányt.

Mindezek alapján az ellenzéki oldal a törvényjavaslatot nem támogatta és általános vitára nem találta alkalmasnak.
Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai