Készült: 2020.07.12.22:33:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

277. ülésnap (2005.12.06.), 142. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én is először a bölcsődék kérdéséhez szeretnék hozzászólni, mert mint édesanyának is, úgy érzem, fontos az, hogy a gyermekek elhelyezését egy önkormányzat biztosítani tudja.

Szeretném megjegyezni azt, hogy mind ez idáig úgy gondoltam, hogy a kormánynak is ez a feladata és ez az irányultsága is, hiszen az elmúlt időszakban olyan formában módosították a gyest, hogy munkavállalás mellett is lehessen a dolgozó anyának a gyermek egyéves kora után a gyest folyósítani, mondván, hogy jó, ha a munkaerőpiacra vissza tudjuk segíteni az anyákat. De e módosító javaslat, amely csökkenti a bölcsődék normatíváját, számomra azt mutatja, hogy végül is a kormány sem gondolja komolyan az anyák munkavállalását, mert ugyanakkor, ha az egyik kezével ezt a lehetőséget biztosítja, a másik kezével viszont azáltal, hogy a bölcsődék fenntartását megnehezíti, tulajdonképpen el is veszi ezt a lehetőséget.

A másik kérdés az idősotthonok helyzete. Itt pontosan az a helyzet fordult elő, amit Dobó képviselő úr egy másik normatíva kapcsán már említett, hogy 42 százalékos normatívacsökkentés után most a 20 százalékos csökkentésnek kellene örülnünk. De én már látom, hogy itt is mire megy ki tulajdonképpen a játék, hisz a szociális törvény módosítása már be van terjesztve, és ott azt látjuk, hogy a jelenlegi ellátási díj mellett, ami általában 45-50 ezer forint, a szociális törvényben lehetővé kívánják tenni, hogy ennek még dupláját (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kiegészítés címén kérhessék a bentlakóktól.

Azt szeretném kérdezni, hogy hol van ma olyan (Az elnök ismét csenget.) idős, akinek az átlagnyugdíja 130 ezer forint.

Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai