Készült: 2020.07.14.00:36:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 265. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  265  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön nem egészen azt mondta el, amit írásban megjelölt a kérdésében, és azokat a kérdéseket, amelyeket írásban föltett, lényegében elfelejtette föltenni, így engedje meg, hogy én mégis arra válaszoljak, amit ön írásban föltett, és azt gondolom, a kérdés lényege éppen abban van.

(16.40)

 

Ön sokat beszélt arról, hogy letette a voksot a számlás kifizetés mellett, és bebizonyította példán, úgy adta elő, mintha a számlával kifizetett összeg egy nettó összeg lenne, és még arra külön terhek nehezednének. Aki számlát nyújt be, az tudja, hogy nem így van.

Egyébként a kérdésében föltett megállapítások sem valósak. Arról van szó, hogy az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendelet a költségvetési szerv alapfeladatainak az ellátására - hangsúlyozom, az alapfeladatainak az ellátására - valóban megtiltja ezt, illetve két feltételhez köti. Ahhoz a feltételhez köti, hogy csak jogszabályban meghatározott esetekben lehetséges ez, illetve ahhoz a feltételhez köti, hogy egy felügyeleti szerv által elfogadott szabályzat alapján legyen ez működőképes. Ezt a szabályzatot kell elkészíteni április 30-áig. Tehát az, hogy megszűnt ez a lehetőség, így nem igaz - ez az egyik.

A másik: azt gondolom, abban közösen kell gondolkodnunk, hogy egy olyan egységes rendszert kell kialakítani az országban, amikor az adott intézmények, állami költségvetési szervek költségei, személyi juttatásai egyértelműen mérhetők: ugyanazt a feladatot mennyiért látja el az egyik költségvetési intézmény, és mennyiért látja el a másik költségvetési intézmény. A jelenleg működő rendszerben, amely nagyon keszekusza és követhetetlen, szükség volt egy olyan szabályozásra, amelyben egyértelműen meghatározható, hogy melyek a személyi költségek egy adott intézménynél. Többek között erre az intézkedésre ezért volt szükség. Az érdekvédelmi szervezetekkel való egyeztetéssel kapcsolatban pedig azért nem jogos a kérdés fölvetése, mert itt alapvetően külső és éppen vállalkozói szerződéssel működő (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) magánszemélyekről van szó, azt pedig a munka törvénykönyve írja elő, hogy mikor szükséges ez az egyeztetés.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  265  Következő    Ülésnap adatai