Készült: 2020.07.12.23:25:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap (2001.12.11.), 200. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:09


Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy válaszomban kicsit más megközelítést alkalmazzak. Nem az SZDSZ mint párt szempontjából fogom ezt a kérdést megközelíteni, hogy milyen javaslatokat nyújtottak be, és nem az állami költségvetés szempontjából, hanem a magyar családok szempontjából. Szeretném önnek végigvezetni, hogy egy családon belül az unokától a nagyszülőig, a nagyapáig-nagymamáig ki milyen kedvezményben, ha úgy tetszik, tehercsökkenésben, adóteher-csökkenésben részesül.

Kezdjük a meg nem született gyermeknél. Most már tudjuk, hogy a meg nem született gyermeknél a fogantatás 91. napjától jár az adókedvezmény. (Bauer Tamás: Másról beszélsz!) Azt is tudjuk, hogy a szülő nő, illetve az eltartó a szülést követően gyedre, illetve gyesre jogosult. Ez is teljesen új eleme a rendszernek. A harmadik pedig, hogy most már az újszülött gyermek után, mindegy, hogy milyen családba születik, ha mondjuk, egy pedagógus házaspár családjába születik, akkor is újra alanyi jogon jár a családi pótlék. (Gyürk András: Így van!) És jár a kiegészítő családi pótlék is, ha egy bizonyos jövedelemszintet nem ér el.

De lépjünk tovább, nézzük tovább, hogy mit kap egy iskolás korú gyermek! Az első, amit kap, hogy a tankönyvek után a szülőknek most már nem kell megfizetni az áfát. Ezzel, ha igaz, csökken a tankönyvek ára. 2002-től adómentes iskolakezdési támogatást fog kapni minden iskolás korú gyermek, ennek mértéke tízezer forint/hó, ez 550 ezer családot érint.

Lépjünk tovább: a gyermek most már felsőoktatási intézményben tanul. Először is nem kell neki megfizetni a tandíjat, ami havonta 4-5 ezer forint megtakarítást jelent (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: Kettőt! - Közbeszólások a Fidesz soraiból: Most már tízezer fölött!), ha úgy tetszik, most már tízezer forintot. Azonkívül most már 60 ezer diák élt a diákhitel nyújtotta kedvezménnyel, ami számára havonta 10-21 ezer forint kedvezményt jelent.

Lépjünk tovább! Mit jelent egy családon belül az eltartónak az új adórendszer? Először is jelenti a családi adókedvezményt, amely két gyermek esetében már havi nyolcezer forintot, három gyermek esetében már havi harmincezer forintot jelenthet. Ugyanez 2002-ben, ha csak az adótábla sávváltozását nézzük meg, a sáv 480-ról 600 ezerre változik, ami azt jelenti egy minimálbért kapó dolgozónak, hogy havonta csak azért, mert az adósáv határa változik, ezer forinttal többet kap a borítékjába. De ha mondjuk, az átlagbérrel egyenlő a jövedelme, akkor ez az arány egymillió forint fölött már több mint havi kétezer forint többletet jelent a zsebébe.

De lépjünk tovább: ennek az eltartónak otthont kell teremteni, lakást kell biztosítani a családjának. Ez mit jelent? Először is azt jelenti - és ez is 1998-tól van -, hogy visszakap 400 ezer forint áfát. Azt jelenti ettől az évtől, hogy az új lakások után a lakáshitel-törlesztésekre 40 százalék adókedvezményt tud igénybe venni, a következő évtől pedig a használt lakás vásárlása esetén is a hitel törlesztésére 40 százalék adókedvezményt tud igénybe venni. Ez egy adott családon belül néhány ezer forinttól egészen húszezer forintig is terjedhet, attól függően, hogy a családnak mennyi a jövedelme.

Végül, de nem utolsósorban beszéljünk természetesen a nagyszülőkről, a nagyapákról, akik a jövő évtől, ha jövedelemhez jutnak, nem a nyugdíjukkal együtt adóznak, hanem az első kulcstól, tehát a 20 százalékos kulcstól kell hogy adózzanak. Ez egyébként 345 ezer nyugdíjast fog érinteni, 345 ezer nyugdíjasnak fog többet jelenteni a zsebében, ha a nyugdíja mellett jövedelemhez jut.

 

(14.40)

 

Tisztelt Képviselő Úr! Tehát az a javaslatom, hogy adjuk össze ezeket a számokat, ne százalékosan, hanem családonként. Ezt a családok meg is teszik, és az én kérdésemre a választ ők minden bizonnyal el fogják fogadni. Nincsenek illúzióim a tekintetben, hogy a válaszomat ön hogyan fogja majd lereagálni, hiszen ebben a félévben ezt a kérdést az SZDSZ körülbelül tizedjére teszi föl a Fidesznek. Én azt gondolom, erre a társadalomnak kell válaszolni, és nem önnek.

Köszönöm szépen. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Úgy van! - Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai