Készült: 2020.06.04.03:19:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2009.10.12.), 52. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:06


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Sajnálom, hogy nem miniszterelnök úr válaszol rá, de biztosan megvan ennek az oka.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! A BKV-ügyek kirobbanása óta egyre világosabban látszik, hogy a szocialisták milyen bőségesen szórják a közpénzt megbízható elvtársaik zsebébe. A BKV korrupciós ügyei azonban eltörpülnek az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt.-nél folyó gazemberségekhez képest.

2008 közepén új vezérigazgatót neveztek ki az MVM élére, aki azonnal vizsgálatot rendelt el az előző időszakban kötött, súlyos veszteségeket hozó szerződések miatt. A vizsgálatok megállapították, hogy a vállalat korábbi vezetői rendre megsértették a hatásköri szabályokat, számos esetben hiányoztak a pénzmozgásokat alátámasztó dokumentumok, és a cégnél több milliárdos veszteség keletkezett. Emiatt a cég új vezetői több feljelentést is tettek. Az MVM például 2008 márciusában 55,3 millió euró, azaz közel 15 milliárd forint összegű hitelszerződést írt alá a Kárpát Energo Zrt.-vel. Ennek a cégnek az egyik meghatározó résztulajdonosa a System Consulting Zrt., amelynek fő tulajdonosa, meglepő módon, Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselő. A Kárpát Energo viszont közel 9 milliárd forint összegű hitelt nyújtott egy luxemburgi cégnek, amelynek tulajdonosa akkoriban egy kajmán-szigeteki off-shore vállalkozás volt, amely mára átkerült egy panamai off-shore cég tulajdonába.

Érdekes még, hogy a hitelszerződés megkötését megelőzően a Kárpát Energo 3,3 milliárd forintot fizetett ki a Kapolyi tulajdonában álló System Consulting Zrt.-nek a vásárosnaményi erőmű beruházására. Az MVM a bonyolult elszámolási ügyletek végén kénytelen volt 5,6 milliárd forint értékvesztést elszámolni a Kárpát Energo Zrt.-t érintő tranzakció kapcsán, és a még várható veszteségekre további 2 milliárd forintot kellett céltartalékba helyezniük.

(14.50)

Összefoglalva: úgy tűnik, a szocialisták mély szociális meggyőződésükből fakadóan közpénzből 9 milliárd forinttal megsegítették a szegény, rászoruló panamai, kajmán-szigeteki off-shore cég mögött álló tulajdonosokat, és ennek a pénznek nagy része el is tűnt.

Miniszterelnök úr, az látszik, hogy a szocialista Kapolyi László a többi magyar adófizetővel szemben egyáltalán nem kárvallottja ennek a történetnek. Az igazi kérdés azonban az, hogy kik állhatnak az említett off-shore cégek hátterében. Kapolyi László? Esetleg valaki más? Miniszterelnök úr, biztos vagyok benne, hogy ön pontosan tudja a választ. Mit tesz azért, hogy ez a nyilvánosság számára is kiderüljön?

Baloldalinak mondott értékrendjével összeegyeztethető-e, hogy a szocialista iparmágnások milliárdokhoz jutnak közpénzből, miközben a költségvetésben megszorító intézkedések vannak? Erkölcsösnek tartja-e, hogy a megszorító költségvetést egy olyan képviselő szavazatával fogadják el, akinek a cégét közpénzből származó milliárdokkal stafírozták ki?

Várom miniszterelnök úr válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai