Készült: 2020.05.26.12:11:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2009.10.07.), 50. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:56


Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársaim! Én is azt gondolom, nehéz helyzetben volt Botkáné képviselő asszony, ugyanis, ahogyan Horn Gábor is elmondta, Hiller István valóban nem volt a helyzet csúcsán, érdekérvényesítési pozíciója teljében, amikor ez a költségvetés a kormány elé került.

Csak tényleg én is kiemelnék egy-két dolgot; ezt részben Botkáné is elismerte: a művészetoktatás támogatása radikálisan csökken, miközben a térítési díjak háromszorosára emelhetők. Tisztelt képviselőtársaim, ez ahhoz fog vezetni, hogy csak az a gyerek fog egyébként zenét tanulni, akinek a szülei ezt ki tudják fizetni, miközben egyébként tudjuk, hogy a művészetoktatás egy kitörési pont éppen a szegényebb rétegű gyerekek számára. A diáksport-normatíva nulla. Mi lesz a következménye? Azoknak a gyerekei fognak egyébként sportolni, akiknek a szülei ezt ki tudják fizetni. Egyébként a sport is kitörési pont a szegényebb rétegek számára.

Az egy gyerekre jutó támogatás sok esetben nem éri el a 2002. évi szintet. Első évfolyamra 2002-ben az 50 százalékos béremelés után 187 ezer forintnyi normatíva jutott. Tudják, most mennyi, képviselőtársaim? 135 ezer forint 2010-ben. Vagy mondjuk, a kilencedik évfolyamon 2002-ben 240 ezer forint volt, most 196 ezer forint jut. A gyermekétkeztetést is lehet mondani, sokszor szóba került már. Most nyolc-tíz nap után kiderült, hogy itt nincs másról szó, csak egy egyszerű elírásról.

De képviselőtársaim, az a legfőbb probléma, hogy ez a költségvetés oktatásellenes, és a legnagyobb gond, hogy családellenes.

(Pontosan azoknak a családoknak a gyermekeit fogja a legnehezebb helyzetbe hozni, akik több gyereket nevelnek.)

éva/Lezsák-Móring-/ (Révész Máriusz)/pa

(10.10)

Pontosan azoknak a családoknak a gyermekeit fogja a legnehezebb helyzetbe hozni, akik több gyereket nevelnek, és pontosan azoknak a lehetőségeit fogja ez a költségvetés beszűkíteni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én nagyon örülök, hogy önök is látják, hogy ez nincs teljesen összhangban a baloldali értékrenddel. Én ígérem, hogy a Fidesz részéről minden támogatást megadunk, hogy ezeket a hibákat a költségvetésben kiküszöböljük. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai