Készült: 2020.04.03.04:35:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 6. felszólalás
Felszólaló Csurka István (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:27


Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSURKA ISTVÁN (MIÉP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Köztársasági Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! Az alkotmány első cikkelyét, illetve első oldalát és a Népszabadság mai számának szintén az első oldalát tartom a kezemben. A kampány eldurvulása egy jelenség, amelyet sajnos a köztársasági elnök úr ismételt felszólamlása és felhívása sem fog tudni megakadályozni, mert a kampány eldurvulásáért nemcsak a képviselők és a pártok felelősek, hanem a pártokkal együttműködő sajtó is, és az egyik oldal sajtója akkora túlsúlyban van, hogy a képviselők bármit tesznek is, a pártok elnökei bármit nyilvánítanak is ki, a kampányt az ő sajtójuk a durvaság és a hazugság irányába tereli. Amíg ezt nem tudjuk megakadályozni, addig itt ezek a szavak, valamennyiünké, csak a jámbor óhaj szavai maradnak.

A valóság mindig egészen más, mint amit ebben a sajtóban olvashatunk. A mai sajtó azt írja, hogy a durvaságért leginkább a MIÉP felelős. Mi, akiknek a képviselőjelöltjét leütötték baseballütővel (Derültség az MSZP soraiból.), és szétverték az orrcsontját, akiknek a képviselőit, amíg gyűlésen vannak, feltörik, kiveszik belőle a kopogtatócédulákat, és vég nélkül sorolhatnám az ellenünk elkövetett atrocitásokat. Miért volnánk mi felelősek?! Rendeztünk '93 óta 18 nagy tüntetést, százezrek részvételével, és soha egy kirakatüveg be nem tört, soha egy alkotmányellenes mozzanat a mi tüntetőinktől nem eredt, és nem követett el ilyesmit senki. Ezzel szemben a másik oldalon már csak arra hivatkoznak, hogy a rendőrség még nem nyomozta ki, hogy ki a felbujtó. Lehet, kétségtelen, de talán nekik is kellene valamit tenni annak érdekében, hogy elősegítsék a nyomozást és megszabaduljanak az esetleges felbujtóktól, mert nyilván vannak.

A másik, hogy ki mennyire áll az alkotmány talaján és mit hirdet. Mi a szociális piacgazdaságot hirdetjük, és az a programunk középponti tétele, amelyet ma már, tudjuk, nagyon nehéz megvalósítani, de amely elengedhetetlenül szükséges, és nem a mi hibánkból - mert mi csak most vagyunk ebben a ciklusban először az Országgyűlésben, nem a mi hibánkból - kanyarodott el az élet a szociális piacgazdaságtól; talán inkább azok hibájából, akik a sajtó birtokolják.

A Magyar Köztársaság alkotmánya így kezdődik: a többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés hazánk új alkotmányának elfogadásáig Magyarország alkotmányának szövegét a következőkben állapítja meg. Szociális piacgazdaság, hölgyeim és uraim, és mi ezt tettük a programunk középpontjába. Éppen ezért természetesen a legnagyobb egyetértéssel csatlakozunk a köztársasági elnök úr felhívásához, hogy legyen tisztességes kampány, de annak az előfeltétele az, hogy szűnjön meg a hazudozás. Hogy képzelik, hogy reális egy felmérés, amelyet ma, kedden tesznek közzé az után a tüntetés után, ami vasárnap megfordította az élet menetét! (Derültség az MSZP soraiból.) Az Andrássy út 60. előtti hatalmas tömegre gondolok, amely eldöntötte a választások első fordulójában az első nagy csatát, az ütközetet, az a tömeg, amelyik odavonult minden irányból, nem vizsgálom, hogy melyik irányból hányan, mindegy. Végeredményben teljesen mindegy, eldöntötte. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) És akkor már itt van a hazugság; amikor semmi nem történt, méltósággal, rendben, fegyelemben lezajlott, akkor azt hazudják, hogy mi vagyunk a felelősek.

Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP, a Fidesz, a Kisgazdapárt és az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai