Készült: 2020.08.07.06:11:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

249. ülésnap, 162. felszólalás
Felszólaló Horn Gábor (SZDSZ)
Felszólalás oka képviselő elutasította a választ
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:07

Felszólalások:  <<  162  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm, elnök asszony. Miniszter úr, ön nem mond igazat és nem először. (Zaj, nagy felzúdulás a kormánypártok soraiban. - Az elnök megkocogtatja a csengőt. - Révész Máriusz: KSH!) 1999-ben a pedagógusok reálkeresetének növekedése alig 1,5-2 százalékos volt (Révész Máriusz: Olvasd el a KSH-t! - dr. Répássy Róbert: Csüccs!), 2000-ben csökkent a pedagógusok reáljövedelme. (Közbekiáltások a Fidesz soraiból. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Tessenek nyugodtan kiabálni, minden okuk megvan arra, hogy kiabáljanak, 2000-ben csökkent a reálkeresetük a pedagógusoknak, körülbelül 1-1,5 százalékkal, ezt önök is pontosan tudják. 2001-ben 3-3,5 százalékos volt a reálkereset-növekedés, miközben 10 százalékkal nőtt a munkaidő. Elég furcsa értelmezést hallottunk erről, hogy ez nem számít. 2002-es az adat, amit mondtam, 2002. január 1-jétől a megemelt pedagógusbérek lesznek 56 ezer forintosak, miközben a minimálbér 50 ezer forint. Szerintem ez szégyen és gyalázat! (Felzúdulás a Fidesz soraiban. - Dr. Répássy Róbert: Amit te csináltál, az a szégyen! - Közbekiáltások a Fidesz soraiból: Ti mit csináltatok?)

Önök még csak vitatni sem voltak hajlandók a diplomás minimálbér-javaslatot itt a parlamentben, ami megoldást jelentett volna, és aminek következtében január 1-jétől 100 ezer forintos lett volna egy kezdő pedagógus fizetése. Nem fogadom el a válaszát (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), arcpirítónak tartom, amit most is itt elmondott.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban. - Révész Máriusz: Mint a vízfolyás, úgy hazudsz, vagy felkészületlen vagy!)

 

Felszólalások:  <<  162  >>    Ülésnap adatai