Készült: 2020.02.24.13:07:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

9. ülésnap (2018.06.18.), 172. felszólalás
Felszólaló Zsigó Róbert (Fidesz)
Beosztás Agrárminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ZSIGÓ RÓBERT agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Két perc kevés azoknak a kérdéseknek a megválaszolására, amiket föltett. De mivel írásban is föltette ezeket a kérdéseket, úgyhogy amire most nem lesz időm válaszolni, azt írásban megtesszük. Az afrikai sertéspestis az Európai Unió egyre több tagállamában állítja nagy kihívás elé mind az országok szolgálatait, mind a sertéságazat szereplőit. Ahogy ön is említette, Magyarországon a vírus 2018. április 21-én jelent meg vaddisznóban. Az állategészségügyi hatóság a legkisebb gyanú esetén is azonnal meghozza a szükséges intézkedéseket, és minden esetben laboratóriumi vizsgálat erősíti vagy cáfolja meg azok további szükségességét.

Az elmúlt években mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez a vírus ne kerüljön Magyarországra. Az aktuális előírásokat külön országos főállatorvosi határozat foglalja össze, aminek a legutóbbi része jelent meg néhány nappal ezelőtt. A leginkább veszélyeztetett területeken az állattartókat és a polgármestereket is tájékoztattuk, a Nébih tematikus honlapján pedig folyamatosan frissülő információkhoz juthat mindenki.

Jelenleg az a legfontosabb feladatunk, hogy a házisertés-állományt megvédjük a fertőződéstől. Amennyiben mégis előfordulna kitörés házi sertésben, a járványügyi előírásokat betartó érintett termelők közvetlen kárát az állam 100 százalékban át fogja vállalni. Folyamatosan vizsgáljuk a támogatási lehetőségeket az esetleges közvetett károk rendezésére is. Amennyiben a járványügyi intézkedések nyomán keletkezett másodlagos károk megfelelően alátámaszthatók, kérelmezni fogjuk az Európai Bizottságtól a rendkívüli piactámogatási intézkedések lehetőségét. A külkereskedelemben pedig az exportpiacok visszanyerése, az uniós eljárási rendhez hasonló regionalizáció érvényesítése az elsődleges feladat. A megkezdett tárgyalásokban egyébként értünk már el eredményeket, Hongkong, Új-Zéland vagy Kanada esetében.

A magyar kormány célja, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek teljes körű kihasználásával segítse az ágazat résztvevőit, ezzel enyhítve a veszteségeket. Köszönöm szépen a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai