Készült: 2020.02.27.13:11:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

159. ülésnap (2000.09.26.), 381. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 2:52


Felszólalások:  Előző  381  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) A vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló 1995. évi C. törvényt az Országgyűlés ez év májusában módosította. A július 1-jén hatályba lépő szabályozás módosította a vámmentes útiholmi meghatározását, ami azt jelentette, hogy a belföldön állandó lakhellyel rendelkező természetes személyek által a külföldi utazások időtartamára személyes használatra vagy hivatásuk gyakorlására magukkal vitt és visszahozott, illetve 24 órát meghaladó külföldi tartózkodás során vásárolt használati tárgy külön rendeletben meghatározott mennyiségig vámmentes. Kivétel ez alól a tartós fogyasztási cikk és a jövedéki törvény hatálya alá tartozó termék.

A szabályozás szigorítását az indokolja, hogy a keleti és déli határokon kialakult az úgynevezett üzletszerű cigaretta- és alkoholbehozatal. A Vám- és Pénzügyőrség számításai szerint ez több milliárd forint bevételkiesést jelent az államháztartásnak. Ennek a szabályozásnak azonban az lett a következménye, hogy a tisztességes állampolgárok százezrei egyetlen szál cigarettát, illetve egyetlen korty szeszes italt sem hozhattak át a határon büntetlenül. Bár a módosítás célja, a feketegazdaság elleni harc támogatandó, azonban annak áldozatai nem lehetnek azok az ártatlan, becsületes magyar turisták, akik 2 liter bor, 1 liter égetett szeszes ital és egy doboz cigaretta társaságában térnek haza hosszú külföldi pihenésükből.

A rövid törvényjavaslat ezt az ellentmondást kívánja feloldani. Egyrészt lehetővé teszi, hogy a jövedéki termék is lehet vámmentes útiholmi. Rossz hír az olajcsempészeknek, hogy külön kormányrendelet gondoskodik arról, hogy az ásványolajterméket, így a benzint és a gázolajat nem lehet vámmentes útiholmiként az országba hozni. Szigorítás lenne azonban - és ez a szesz- és cigarettacsempészeknek hadüzenet -, hogy naponta csak egy alkalommal értelmezhető a vámmentesség, ezáltal törvényi szinten megteremtődik a feltétele annak, hogy az üzletszerűen dohány- és szeszcsempészetet folytatók ellen a hatóság az eddiginél eredményesebben és hatékonyabban fellépjen.

A törvény elfogadásával mentesítünk több millió magyar állampolgárt a felesleges bosszúságtól, tortúrától, ami az országhatáron várna rá. Ennek fenntartása senkinek nem lehet célja.

Végezetül szeretném megköszönni a parlament minden frakciójának támogatását, hogy példás gyorsasággal az Országgyűlés elé kerülhetett a törvényjavaslat. Azzal, hogy nem nyújtottak be módosító javaslatot, elősegítik annak a mai napon való elfogadását, és a kihirdetés napján való hatályba lépését.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és az utazók nagy tábora nevében pedig kérem az igen gomb használatát. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  381  Következő    Ülésnap adatai