Készült: 2020.12.02.22:42:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2016.11.10.), 32-34. felszólalás
Felszólaló Dr. Völner Pál (Fidesz)
Beosztás Igazságügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  32 - 34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Köszönöm képviselőtársaim aktivitását a vezérszónoki felszólalások során, bár sok minden olyat is hallhattunk, ami nem az előterjesztés tárgya, ezt képviselő úr is említette. (Z. Kárpát Dániel: Az általános vita keretei tágak!) Nyilvánvaló, hogy ezeknek a taglalását, a mindenre való kitérést nem lehet a mai vita keretei között lefolytatni.

Szakács László képviselőtársam tett olyan kifogásokat, hogy az állam bizonyos piaci területeken, például az energiaszektorban fokozott szerepvállalást tanúsít, illetve a versenyhivatali eljárások korlátozás alá kerülnek. Valamennyien tudjuk, hogy ez a fokozott szerepvállalás, ellentétben a megelőző időszak privatizációival, éppen az állam felelősségvállalását tükrözi, a fogyasztók és a piac szabályozottsága érdekében vállal nagyobb szerepet az állam.

Ami az árakat illeti, valamennyien emlékszünk a korábbi években lefolytatott vitákra, amikor a rezsicsökkentés témája volt folyamatosan napirenden. Akkor az MSZP kezdeti álláspontja még nem az volt, hogy ezeket a lépéseket meg lehetne tenni, hanem éppenséggel aggódott a szolgáltatók sanyarú sorsáért. Kicsit érdekes most az a felvetés, amikor azzal vádolják az állami szereplőket, résztvevőket, hogy nem a fogyasztók érdekében járnának el, hiszen a 20 százalékos energiaár-csökkenés, ami az elmúlt évek eredménye, kétségtelenül a kormányzathoz köthető, ezt bármennyire is vitatja az MSZP. (Dr. Varga László: Világpiaci árak!)

Ami a Népszabadság sorsát illeti, szintén felmerült, valamennyien tudjuk, hogy az MSZP pártalapítványa értékesítette a tulajdonrészét. (Bangóné Borbély Ildikó: Jaj, istenem!) Ezek után a rideg piaci körülmények közé került a Népszabadság, ahol kiderült, hogy nem lehet 5-6 milliárdos veszteséget felhalmozni tízéves működés során. (Felzúdulás az MSZP padsoraiból. ‑ Dr. Varga László: Ne beszélj már marhaságot!) És ilyen értelemben ez már nem is piacképes. (Dr. Varga László: Pökhendi hülye módon adod elő! Mit képzelsz?) Tehát valószínűleg a tulajdonos azért oldotta meg ezt a kérdést ily módon, hogy egy olyan csomagot tudjon eladni, ami talán utána életképes és működőképes. (Dr. Varga László: Szégyelld magad! Üljél le!) Az MSZP szégyellje magát, mert az MSZP adta el a tulajdonrészét (Dr. Varga László: Mit képzelsz? 17 milliárdot tapsoltatok el a kampányra! ‑ Nagy zaj.), és ezzel kivégezte ezt. Ha annyira közel állt önökhöz, akkor miért szabadultak meg tőle? (Folyamatos zaj, közbeszólások, köztük dr. Varga László: Hogy képzeled?!) Azt hiszik önök, hogy a kormánynak kell eltartani az MSZP lapjait? (Bangóné Borbély Ildikó: Andy Vajnának hány csatornát adtatok? ‑ Dr. Varga László: Ne nevetgélj! Vége lesz ennek!) Hát, számolják össze, minden nyilvános gyakorlatilag! (Az elnök csenget. ‑ Dr. Varga László: Válogasd meg a szavaidat!) De azt hiszem, ez sem a mai előterjesztés tárgya, csak megemlítettem, hogy ne maradjon elvarratlan ez a szál. (Dr. Varga László: A sok hülye internetes portál!)

Ami az irányelv-átültetést illeti… (Dr. Varga László: Azért elég legyen már! Szégyelld magad!) Kérem a jegyzőkönyvet… (Dr. Varga László: Be fogja írni! Ne mocskolódjál! ‑ Dr. Szakács László: Pontosan vezetik azt a jegyzőkönyvet!) Nagyon szép…

ELNÖK: Kérem képviselőtársaimat, nyugodjanak le!

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, hogy a képviselő úrral tegeződhetek mint képviselőtársammal, de azért szerintem a parlamentben azon elhangzott szavak alapján ennyi választ mindenképpen megengedhet a kormány képviselője is magának, miután csak a tényeket közöltem. (Dr. Varga László: Csak ne hazudj!) Lehet, hogy ez fáj önöknek. (Bangóné Borbély Ildikó: Nem a valós tényeket mondja! ‑ Dr. Szakács László: Lesznek majd még tények!)

Ami a versenyhivatali eljárást illeti, valóban egyfajta kiszélesítésről is beszélhetünk, hiszen nem 15 milliárd, hanem 5 milliárd fölötti értékhatár esetén is mód nyílik ezekre az eljárásokra.

Ami a kormány és a Versenyhivatal viszonyát illeti, ott pedig tudjuk, hogy a Gazdasági Versenyhivatal jogszabályi keretek között jár el és nem kormányutasításra. (Dr. Szakács László: Ti folyton szűkítetek!) Tehát a jogszabályok határozzák meg azt, hogy el kell járnia vagy nem, és azt milyen feltételek mentén és milyen következményekkel folytatja le.

Az egyéb említett történetek, mint a trafik- vagy a koncessziós ügyek témája, ezeket nyilván nem le­het e törvényjavaslat keretei között tárgyalni. A föld ‑ mint egy korlátozott eszköz, amely a gazdák ré­szé­re került értékesítésre ‑, az állami földtulajdon pedig (Z. Kárpát Dániel: Szégyen!) egy nagyon pozitív dolog, hiszen nem külföldi kézbe, nem cégek kezébe került (Bangóné Borbély Ildikó: Államtitkár úr, ez sem igaz!), ami a korábbi időszak gyakorlata volt.

A stratégiai megállapodások mennyiben érintenék a versenykorlátozást? Lehet, hogy képviselő úr még nem olvasott ilyet. Gyakorlatilag ezek szándéknyilatkozatok, hogy a felek együttműködnek. (Z. Kárpát Dániel: Sokat olvastam!) Olyanfajta tartalmuk, ami bármiben korlátozná a versenyt vagy a piacot, nincs.

Ami pedig a bankokkal való kapcsolatát illeti a kormánynak, megint csak azt mondom, nézzük meg az elmúlt évek történéseit. A bankok elszámoltatását, az adósoknak visszajuttatott, tisztességtelenül felszámolt összegnek a visszatérítését (Dr. Szakács László: Meg fogjuk nézni!), mind-mind azt tanúsítja (Dr. Szakács László: Jövő héten lesz egy ilyen kérdésem!), hogy éppenséggel fordítva zajlottak le ezek a folyamatok (Korózs Lajos: Külföldi részvények, Patai Mihály! És még sorolhatnánk.), mint ahogy önök felvetették.

Köszönöm szépen mindenesetre a képviselő urak aktivitását, és kérem a törvényjavaslat támogatását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  32 - 34  Következő    Ülésnap adatai