Készült: 2020.07.12.20:50:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

253. ülésnap (2009.12.15.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:25


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy látszik, hogy abban, amit ez a kormányzati végjáték jelent az országnak, nem múlik el hét, nem múlik el nap, hogy újabb kérdéseket ne kelljen feltenni a végjáték végkielégítései kapcsán. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél folytatott vizsgálat alapján megállapították, hogy mely vezető állású dolgozók milyen végkielégítéssel távoztak. Ez problematikusabb, mint a BKV vagy a MÁV ügye, hiszen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő lenne az a csúcsszerv, amelynek a portfóliójába tartozó állami vállalatoknál kellene a fegyelmet tartani, neki kellene jó példával elöl járni. Tegnap a miniszterelnök úr egy kérdésre, illetve egy interpellációra adott válaszában kifejtette, hogy miután lecserélték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérkarát, irányító testületének irányítóit, meg fog változni minden. Mondja ezt hét és fél év után, mondja ezt a végjátékban, pár hónappal a kormány lemondása előtt.

Elnézést kérek, semmifajta személyeskedés ebben a kérdésben nem vezet, azonban, hogy lássuk a korjelenséget, hogy tudjuk diagnosztizálni, mi történt itt nyolc év alatt, azért emelem ki Sarkadi Nagy Barna humán igazgató esetét ezzel kapcsolatban. Hiszen 2009 januárjában az egyik hetilap cikksorozatot közölt arról, hogy a VII. és a VIII. kerületben, amiben azóta már büntetőügy is folyik, milyen kérdések merülnek fel, milyen tények állapíthatók meg. Így került szóba a Dollár Land Kft. értékelő cég kapcsán Puch Lászlóval együtt Sarkadi Nagy Barnának mint az értékelő cég egyik kedvezményezettjének neve. Ezt követően természetesen közös megegyezéssel távozott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, 41 millió forint körüli összeggel, és 3 millió forintot kapott egy másik címen. De hogy egészen pontos legyek: 41 millió 506 ezer 242 forintot, munkavégzés alóli mentesítés idejére 3 millió 458 ezer forintot és szabadságmegváltás címén 700 ezer forintot kap. A belső vizsgálat megállapítása szerint a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén, amikor közös megegyezéssel a felek a munkaviszonyt bármikor megszüntethetik, azonban végkielégítés nem illeti meg.

Ennél érdekesebb Sarkadi Nagy Barna életútja, hiszen a mese ott kezdődik, hogy voltak zseniképző központok, ahol dzsoli dzsókereket képeztek. Ilyenek voltak a KISZ-bizottságok, kiváltképpen a Baranya megyei KISZ-bizottság. Mert a Baranya megyei KISZ-bizottság után következett az MSZMP külügyi bizottsága, az Országos Béketanács, az Állami Egyházügyi Hivatal elnökhelyettesi, majd elnöki szobája. Erre a korszakra emlékezzünk, azóta is nyögi ez az ország a '90. évi IV. törvényt, azt a vallási törvényt, amely azokat a folyamatokat indította el ebben az országban, ahol most tartunk ezen a területen. De a zseniképző nem áll meg, személyzetpolitikai ismereteit humán menedzserként kamatoztatja az előbb említett Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn túlmenően a Szerencsejáték Zrt.-nél, a Magyar Exporthitel Biztosító igazgatóságában, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Zrt.-nél. Tehát olyan sokirányú képzést kapott a Baranya megyei KISZ-bizottságban, hogy egyszerre el tud látni ennyi funkciót, és még arra is jut ideje, hogy vagyonértékeléseket folytasson a VII. és a VI. kerületben.

Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy a cím alapján - "Itt a vége, fuss el véle!" - ennek tényleg nem mesedélutánnak kell lennie, mint ahogy tegnap miniszterelnök úr próbált válaszolni egy interpellációra, hanem, azt gondolom, valóban itt a vége. Ha önök tiszta közéletet akarnak, akkor legyen vége, tessenek szívesek lenni nem látszatintézkedéseket hozni, hanem a végkielégítések rendszerét és az állami vagyonnal való gazdálkodás és felelősség rendszerét szabályozni, mert az ország napról napra fog felháborodni, amikor ilyen eseteket hall.

Köszönöm szépen. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Utána a Pozsgay és a Szűrös is jön?)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai