Készült: 2020.08.03.20:24:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

183. ülésnap (2000.12.13.), 14. felszólalás
Felszólaló Herényi Károly (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:26


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERÉNYI KÁROLY, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság ez év november 29-i ülésén tárgyalta a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény módosítására irányuló, illetve ezt célzó T/3468. számú törvényjavaslatot, mégpedig az általános vitára való alkalmasság szempontjából.

A bizottság megállapította, hogy a törvényjavaslat a kormány által ez évben vállalt jogharmonizációs kötelezettségeknek kíván eleget tenni, amelyeket a szociálpolitikai és foglalkoztatási fejezet tekintetétében vállalt. A törvényjavaslat kilenc uniós irányelv jogharmonizációját kívánja megvalósítani. A jogharmonizáció alapvetően érinti a gazdasági szférának a foglalkoztatási jogviszonyra vonatkozó jogszabályát, a munka törvénykönyvét, de tekintettel arra, hogy valamennyi irányelv nemcsak a gazdasági szférában, hanem az állami alkalmazottak tekintetében is megfelelő vonatkozó szabályokat tartalmaz, ezért a törvényjavaslat nemcsak a munka törvénykönyvét, hanem a közalkalmazottak és köztisztviselők jogállásáról, a bírák, az ügyészek jogállásáról szóló, valamint az igazságügyi alkalmazottak szolgálati viszonyáról szóló törvényt is módosítja.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az egyes közösségi jogintézmények nem emelhetők át úgy a magyar jogrendszerbe, hogy a vonatkozó magyar jogintézményeket ne módosítanánk. Az Európai Unió Tanácsa és Bizottsága is állítja, hogy a nemzeti jogrendszerbe nem ezeket a szabályokat, illetve nem csak ezeket kell átemelni, hanem egyben alkalmassá kell tenni arra, hogy a közösségi jogot be tudja fogadni. Ezért abban az esetben, ha egy jogintézményt ugyan módosítani kell, de magának a jogintézménynek a fogalmára, tartalmára vonatkozóan a bírósági gyakorlat, a jogalkalmazás bizonytalan, akkor a jogintézmény fogalmának, szabályainak pontosítása mellett lehet csak a jogharmonizációt megvalósítani.

Ezek figyelembevételével a gazdasági bizottság 15 igennel és 8 nemmel, tartózkodás nélkül úgy döntött, hogy a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak minősíti. Köszönöm szépen. (Taps az MDF és a Fidesz soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai