Készült: 2020.07.04.21:13:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

339. ülésnap (2014.02.03.), 128. felszólalás
Felszólaló Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Képviselő Úr! Először is elismerésemet szeretném kifejezni a kitartásáért, valóban többedik alkalommal kerül sor arra, hogy erről a kérdésről az ország nyilvánossága előtt beszélhetünk. Talán abban is igaza van önnek, hogy nem érdemes a korábban már lefolytatott vitákat még egyszer lefolytatni, ezért csak olyan új lehetőségekről szeretném tájékoztatni önt és a devizahiteleseket, amiről talán eddig nem vagy kevés szó esett.

Tehát szeretném fölhívni a képviselő úr figyelmét, hogy mind az árfolyamgát, mind az eszközkezelő igénybevételének lehetősége az elmúlt hónapokban bővült. Szeretném megemlíteni még egyszer, hogy az árfolyamgát-konstrukció november 9-étől lehetővé teszi, hogy azok is jogosultak az árfolyamrögzítésre, akik 90 napot meghaladó késedelembe esnek.

(18.10)

Bevezettünk a Nemzeti Eszközkezelőnél egy új méltányossági eljárást, ami azt jelenti, hogy a jogszabályban előírt valóban szigorú feltételek nem teljesülése esetén is lehet kérni, mármint a rászoruló kérheti a programban való részvételét 2014. január 1-jétől. Ezek fontos változások, ugyanakkor egyet kell azzal értsek, mármint az ön mondandójának azon részével egyet kell értsek, amely arról szól, hogy ez még mindig nem oldott meg mindent.

Amit most mondani tudok önnek, az az, hogy mindenkit - és kérem ebben az ön segítségét is - sürgessünk, hogy ha tud, akkor lépjen be az árfolyamgátba. Önök is látják a forint mozgását, az árfolyamgátba való belépés védelmet jelent, ezért ahelyett, hogy várnának egy olyan megoldásra, amelyik az árfolyamgátnál is jobb lesz - mert sokan vannak ilyenek -, azt kérem, azt javaslom nekik, hogy lépjenek be az árfolyamgátba, mert ha lesz az árfolyamgátnál kedvezőbb megoldási lehetőség, abból nem fognak kimaradni csak azért, mert már beléptek az árfolyamgátba.

Tehát én értem, hogy ön nem elégedett ezzel a konstrukcióval, de mégis az árfolyamgát sokat segít a mostani helyzeten, ezért kérem még egyszer, és kérem a Jobbikot is, hogy ezt népszerűsítse, hogy mindenki, aki teheti, lépjen be az árfolyamgátba. Minden másra pedig majd a viszonválasz keretében (Az elnök csenget.) fogok kitérni. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai