Készült: 2020.07.06.05:53:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

79. ülésnap (2015.05.30.), 78. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:34


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Figyelmesen követtem a szocialista képviselőtársaink elképzeléseit, 5, 10, 15 százalékra csökkentenék az szja-t a mostani 15 százalékról, elmondták, hogy minden élelmiszer áfája legyen 5 százalék. (Dr. Józsa István: Az alapvető élelmiszereknél.) Képviselőtársaim pontosan ott folytatják, ahol önök 2010-ben abbahagyták. Pontosan ugyanott folytatják. Tisztelt Képviselőtársaink! Van egy alapvető különbség, mi a költségvetési egyensúlyt, illetve a hiány mértékét fontosnak tartjuk, és nem a következő generációk terhét akarjuk növelni.

Nehezen értelmezhető Burány Sándornak az a javaslata is, hogy az adókedvezményt kvázi ilyen alanyi juttatássá tegyük, és mindenki, aki nem tudja igénybe venni, annak egészítsük ki és fizessünk állami támogatást. Mi pontosan ezeket a támogatásokat, kedvezményeket, ez nem is támogatás, a munkához akarjuk kötni és azt mondjuk, hogy az állam elismeri azt, hogy valaki a társadalom érdekében hasznos tevékenységet folytat, ezért kevesebbet von el tőle. Tisztelt Képviselőtársam! Olyat nem tudunk elvonni, amit egyébként nem keresett meg, de egyébként beszéljen, mondjuk, francia baloldali politikusokkal, ők egészen pontosan tudják, meg Európában sok helyen, mondjuk, Németországban is, hogy a szociális típusú, családi típusú adózás egyébként mit is jelent.

Azt is furcsán vesszük ki, hogy az ágazati különadó ügyében mindig kesereg az MSZP. Úgy tűnik, hogy ők szívesebben adóztatnák meg a munkavállalókat. Tisztelt Képviselőtársaim! Az a helyzet, hogy az ágazati különadó meglehetősen nagy terhet rótt a bankokra, multinacionális cégekre, hiszen nem a nyereségük növekedett tőlük, úgyhogy abból a tehervállalásból, amit egyébként a gazdaság helyreállítása érdekében végeztünk, ki kellett venni nekik is a részüket.

Csak egy érdekes adatot még hadd mondjak a végén képviselőtársaimnak! Mindig azt mondják, hogy a gazdagok számára kedvezünk, és a szegények szakadnak le. Nyolc napja jelentek meg az OECD-adatok. Az OECD 9,6-es átlagával szemben a leggazdagabb tized és a legszegényebb tized közötti átlagos szorzószám Magyarországon 7,2. Tehát a jövedelmi különbségek, fájdalom, de az Eurostat adatai szerint, képviselő úr, egyébként Magyarországon csökkentek és nem nőttek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Még egyszer mondom, csökkentek, úgyhogy innentől kezdve az összes hozzászólásuk, amit eddig elmondtak, gyakorlatilag értelmetlen volt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai