Készült: 2020.08.03.20:55:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 234. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  234  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Valóban, ebben a 122. pontban egy nagyon fontos, az igazságügyi reform egész folyamatával összefüggő javaslat került megfogalmazásra. Még csak annyit kiegészítésképpen Hack Péter meggyőző érveléséhez, hogy ezt a kínzás, megalázó és embertelen bánásmód elleni bizottság mindkét magyarországi látogatása alkalmával elég súlyosan kifogásolta. Tehát azt hiszem, hogy ha a nemzetközi kötelezettségeinket egyéb tekintetben fontosnak tartjuk, akkor ilyen módon is azt kell tennünk.

Egyetlenegy dologról szeretnék most csak beszélni, amiről már egyszer röviden említést tettem. Apróságnak tűnik, de ha a munkánkat komolyan vesszük és jogászként dolgozunk, akkor a 119. és 120. pontban rögzített módosító javaslatunk mellett van egy olyan, amelyre mi nem tértünk ki, de én a vita kapcsán elmondtam, mert elfelejtettük benyújtani, és ezért most térek rá ki nagyon röviden, hogy e törvény hatálybalépésével egyidejűleg érvényét veszti és nem lép hatályba... - és a többi, és a többi, a folytatást talán nem kell mondanom, hogy a hatály és az érvény közötti különbséget pontosan tudjuk. Ez a megfogalmazás így semmiképpen nem helyes, hiszen ha valami már érvényesen létrejött, azaz ezt a törvényt érvényesen elfogadta az Országgyűlés, már nem tudja elveszíteni az érvényét. Ez csak egy apróságnak tűnő dolog, de jogászként mindenkinek szemet szúr, ha figyelmesebben elolvassa.

Én is köszönöm az államtitkár úrnak azt, hogy a vitában több indítványunkra vonatkozóan is pozitívan reagált. Nagyon bízom abban, hogy az alkotmányügyi bizottságban lesz alkalmunk arra, hogy folytatódjon a most megkezdett érdemi vita. Mindenki mástól szeretnék elnézést kérni, de a büntetőeljárási törvény fontosságára való tekintettel nem tudtunk nem aktívan részt venni ebben a vitában, mert azt hiszem, ez elég fontos törvényjavaslat. A kicsi csúszásért ezért elnézést kérünk.

Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  234  Következő    Ülésnap adatai