Készült: 2020.08.05.07:16:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 188. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Nem állt szándékomban bírálni az elnöki tevékenységet. Ismerem a Házszabályt, és tudom, hogy ezt nem tehetem. Ha ön ezt véletlenül így értette, akkor elnézést kell kérnem, mert nem ez volt a célom, inkább indokolni szerettem volna azt, hogy miért folytattuk a vitának azt a részét abban a mederben, ahogyan tettük. Nem akarok reagálni arra, mert azt hiszem, hogy nem érdemes, amit Gyimesi képviselő úr mondott a bizottságról való távozásra vonatkozóan.

Folytatnám azt a sort, amiről az imént szóltam. A javaslat 20. és 21. pontjában azért nem értünk egyet többek között az APEH nyomozati hatáskörének ilyen módon történő beépítésével a törvénybe, mert egyrészt az Alkotmánybíróság egyértelműen kimondta, hogy a jelen körülmények között az APEH nyomozati hatásköre - ahogy az szabályozásra került - alkotmányellenes. Másrészt pedig nem értünk egyet azzal sem, hogy bizonyos esetekben, ha ez a szabály így lépne hatályba, akkor az APEH mint nyomozó hatóság, egyben sértettként polgári jogi igény érvényesítésére is jogosulttá válik. Nos tehát azt, hogy mindent tegyen az APEH mindenre felhatalmazással és hatáskörrel, igazi kontroll nélkül lehetőséget kapjon, semmiképpen nem tartjuk támogathatónak.

A 17. és a 23., illetve azt követően még több más pontban is a javaslatunkkal azt a célt szeretnénk elérni, hogy a terhelt alapvetően rendbírsággal ne legyen sújtható a büntetőeljárás során. Egyetértünk azzal, hogy a tanács vezetőjének a kezébe hatékony eszközöket kell adni arra vonatkozóan, hogy a tárgyalás rendjét fenn tudja tartani.

Egyetértünk azzal is, hogy esetleg ezen lehet szigorítani; nem tartjuk kizártnak, hogy elfogadható legyen számunkra. Azt azonban elválasztanánk attól, hogy a terhelttel szemben ezt meg lehet tenni. Ne felejtsük el, a terhelt helyzete mindenkiéhez képest alapvetően másképpen néz ki, és elvi kérdésnek gondoljuk, hogy még ilyen, egyébként indokolható érzelmi kitörés esetén (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) például ne lehessen büntetni.

Köszönöm - bocsánat. (Taps az SZDSZ soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai