Készült: 2019.12.07.02:38:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 88. felszólalás
Felszólaló Dr. Lamperth Mónika (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr, nem egy dologról beszélünk. Természetesen érdemes a '94-98 közötti időszakot is darabra végigvenni, hogy melyik évben mi történt, de most én arról beszéltem - és szerintem erről kellene beszélni, mert ezt tárgyaljuk most, a 2001. évi költségvetést -, hogy félrevezető az, ha ezzel a 12,6 százalékos növekménnyel a sikerpropaganda részeként azt sugalljuk, hogy az önkormányzatoknak most sokkal jobb; az önkormányzatokon pedig ott van a teher, amikor a pedagógusbér-emelést finanszírozni kell, amikor a szociális ellátásban egyre többen jelentkeznek támogatásért, segélyért. Önnek mint polgármesternek tudnia kell, hogy ez milyen nyomást jelent az önkormányzatoknak!

Ha igaz lenne, hogy itt évről évre, a magát polgárinak nevező kormány ideje alatt jobb az önkormányzatoknak, akkor valószínűleg nem lenne Kaposvár megyei jogú városnak, az én választókerületemnek a mai napra már 850 millió forint a hiánya, amit most növelt meg 814-ről 36 millió forinttal az a tűzoltóknak kifizetett, egyébként jogos járandóság, mert ki kellett fizetniük, amit úgy jelentett be a fideszes polgármester, hogy ez csak kölcsön, mert majd a kormány kifizeti.

Aztán itt vagyunk a parlamenti vitában: a zárszámadásnál az ennek fedezetére benyújtott módosító indítványunkat egyetlenegy fideszes polgármester szavazta meg, nagyon korrekten, mert ő a bizottságban is megszavazta; egyébként meg mindenki elutasította azt az 5 milliárdos forrást a zárszámadásban, ami a tűzoltók 2000. évi bérének a fedezete lenne.

Tehát van egy sikerpropaganda, szép kerek mondatok 12,6 százalékról meg mindenféle növekményről, egyébként pedig ott van egy csomó, finanszírozás nélküli feladat, amit az önkormányzatoknak ki kell fizetni. Ebben a növekményben egyébként benne van egy nagyon nagy csomagban a minimálbér hatása, ami egyébként jó meg ott kell hogy legyen, de önök erről hallgatnak, pedig az önkormányzatoknak hihetetlenül sokat kell kifizetni a zsebükből a minimálbérre vonatkozóan. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

No, szóval én azt szeretném kérni, hogy legyen tárgyszerű a vita. Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai