Készült: 2019.12.12.22:37:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 62. felszólalás
Felszólaló Keller László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! No, akkor beszéljünk 2001-ről! Mert eleget beszéltünk '94-95-96-ról, akkor beszéljünk 2001-ről!

2001-re önök 6 százalékos fogyasztóiár-növekedést terveztek meg. Mennyi az idei fogyasztóiár-növekedés, képviselő asszony? Mennyi várható? A gazdasági miniszter azt mondta egy hónappal ezelőtt, hogy 9,5 százalék körül lesz. Nyilvánvaló, hogy ez most már sajnos nem tartható, tehát körülbelül éppen hogy csak 10 százalék alatt lesz.

Mennyi lesz az országos nettó átlagkereset-növekedés? Önök azt mondták a benyújtott költségvetési javaslatban, hogy 8,6 százalék lesz. Ha ennyi lesz, akkor mindenki reálkereset-veszteséget fog érzékelni, tehát nyilvánvaló, hogy ez nem tartható. Hol van az a módosító javaslat, ami megvalósítaná a pénzügyminiszter úr ígéretét? Mert az expozéban mit ígért? Azt mondta, hogy megtartjuk a hatályos törvényeket, és megnöveljük még 3 százalékkal a nyugdíjakat.

De hol van ez a módosító javaslat? Sehol sincs! Merthogy a reális inflációs várakozásra és a reális nettó átlagkereset-növekedésre semmiféle új irányszámuk nincs beterjesztve, a szocialistákét nem akarják támogatni, tehát nyilvánvaló, hogy csak egy irreális számra tervezik most a nyugdíjemelést, és a plusz 3 százalékról pedig azt olvasom ki, hogy nem támogatja a kormány.

Tehát arról beszéljünk, tisztelt képviselő asszony és tisztelt kormánypártiak, hogy 2001-ben hogyan gondolják a nyugdíjemelést. Mert az, amit eddig erről gondoltak, elfogadhatatlan. És az nem felel meg annak, amit a pénzügyminiszter úr itt az expozéban megígért. Mi legalább azt szeretnénk számon kérni, és legalább azt szeretnénk kormánypárti módosító javaslatokban látni. Nincs ilyen!

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai