Készült: 2020.07.05.23:23:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

256. ülésnap (2017.11.13.), 320. felszólalás
Felszólaló Vágó Sebestyén (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:20


Felszólalások:  Előző  320  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ugyanúgy, mint az általános vitában, itt is elmondhatom azt, hogy frakciónk támogatni fogja ezt a javaslatot. Azért egy-két módosító indítványról szeretnék szólni.

Az egyik az az általam benyújtott módosító indítvány, amelyik a kiskorú veszélyeztetése bűncselekménynél sem adná meg a bírói mérlegelés lehetőségét. Persze, tudom, erre a kritika mindig az szokott lenni, meg a válasz az szokott lenni, hogy a bírói függetlenséget meg kell tartani, de úgy mondom ezt a véleményemet, hogy előtte bírákkal erről egyeztettem, ugyanis itt nem a kiskorúak veszélyeztetésének vétségéről, hanem a bűncselekményéről van szó, ami már súlyosabb fokozat.

Tehát nem egészen ugyanabba a kategóriába, de ugyanúgy súlyos kategóriába esik, mint akár a szexuális visszaélés kiskorúakkal szemben, tehát itt is el lehet tekinteni a méltánylástól. A bírák véleménye az, hogy ez számukra még könnyebbséget is jelentene, és nekem az egyéni szakmai véleményem is az, hogy itt is el lehetne tekinteni a bírói mérlegelés lehetőségétől.

A másik módosító indítványról, amit az LMP-s képviselők nyújtottak be, arról is szeretnék néhány szót ejteni, mert szakmailag teljesen helytállónak és indokoltnak tartom. Ez pedig arról szól, hogy aki ilyen bűncselekményt követ el, az utána sem fogyatékosokat ellátó, sem időseket ellátó intézményben ne dolgozhasson. Ennek is egyszerű szakmai okai vannak, akár pszichológiai okai is vannak, ugyanis nagyon jól tudjuk azt, hogy kik azok, és milyen személyiségzavarban szenvednek azok az emberek, akik szexuális bűncselekményt követnek el. Itt általában az egyik motiváló erő az, hogy uralkodni szeretnének afölött, akivel szemben ezt a cselekményt elkövetik, legyen szó akár kiskorúakról, akár felnőttkorúakról is. Ők abba a kategóriába tartoznak, hogy nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy olyan munkakörben dolgozhassanak, olyan munkakörben tevékenykedhessenek, amelyben számukra kiszolgáltatott személyek lehetnek.

És ezek a kiszolgáltatott személyek lehetnek akár a fogyatékossággal élők is. Nagyon sokszor hallottunk egyébként szexuális visszaélésekről fogyatékosok intézményében is, vagy akár idős emberekről legyen szó, akik már a fizikai állapotuk következtében nagyon sokszor a védekezésre és az ellenállásra képtelenek.

Nagyon sokszor egyébként azért sem volna szabad ezt megengednünk, mert nagyon sok esetben ezekben az intézményekben látens módon megmaradnak ezek a cselekmények, ugyanis főleg a fogyatékossággal élőket ellátó, akár ápoló-gondozó intézményekben nagyon sok esetben az ápolt-gondozott személy fizikailag képtelen arra, hogy jelezze az őt ért sérelmet, az őt ért bántalmazást akár az ellátottjogi képviselőnek, akár bármilyen más fórumon, vagy akár az intézmény vezetésénél jelezze, hogy vele szemben ilyen visszaélések történtek.

Tehát jogos az a követelés, jogos az a módosító indítvány, hogy azokat, akik ilyen bűncselekményeket elkövettek, zárjuk ki az ilyen munkakörök betöltésének lehetőségéből, és remélem, hogy a benyújtó képviselők kérni fogják a külön szavazást, és lesz lehetőségünk arra, hogy a holnapi nap során ezekről külön döntsünk. Bízom a többség bölcsességében, hogy ezeket az indítványokat el is fogja fogadni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  320  Következő    Ülésnap adatai