Készült: 2019.11.16.02:08:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

253. ülésnap (2013.02.18.), 184. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban elmondhatjuk, hogy összességében az egyszerűsített honosítási eljárás, röviden a kettős állampolgárság egy siker, közös parlamenti sikerünk, együtt hoztuk meg a törvényt, csak pár képviselő nem szavazta meg igennel ezt a javaslatot, hiszen azóta - szerintem - egyikünk sem várta volna, hogy 385 ezer kérelmet adjanak be, és ezek közül 330 ezer esetben már meg is adtuk az állampolgárságot a határon túl élő magyaroknak. Óriási mérték ez a 330 ezres szám, ha belegondolunk. S az is a magyar közigazgatás előkészítettségét mutatja, hogy alig van lemaradásban a benyújtott kérelmek és a pozitívan elbírált kérelmek száma. Tehát ahol lehet, adminisztratív eszközökkel is igyekszünk segíteni azokat, akik szeretnék a magyar állampolgárságot felvenni.

Ami a csángók helyzetét jelenti: pontosan a csángók miatt szerepel így a törvényszövegben a magyarságnak, a magyar korábbi felmenőknek a valószínűsítése, akik kívül estek az akkori történelmi Magyarország területén - ők egészen más okokból kerültek a Kárpátokon túlra -, hogy az ő számukra is nyitva legyen a Magyarországhoz való tartozás lehetősége. Ez egy külön a csángók részére megfogalmazott szövege volt végül a törvényjavaslatnak, hogy ők is bekerüljenek ebbe a körbe.

Pontosan azért, hogy ha már a jogszabály szövege a csángók számára is kinyitotta a magyar állampolgárság lehetőségét, lehetőség legyen a minél szorosabb kapcsolattartásra, épp az idén januárban jártak a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének a képviselői a miniszterelnök-helyettes úrnál, Semjén Zsoltnál, ahol hosszan cseréltek eszmét a csángó magyarok problémáiról. Ők kifejezetten azt a problémát, amit képviselő úr említett, nem mondták el. A demokrácia-központoknak - amelyek segítik Erdélyben, a Parţiumban és segítették Csángóföldön is a magyar állampolgárságot - volt az a két segítőjük, akikről képviselő úr beszélt. Tehát általuk kell itt valahogy előrejutnunk, hiszen azért kell itt mozgó ügyintézőket vagy ügysegédeket alkalmazni, mert nagyon szétszórtak a települések, és maguk a csángók nehezen tudnának egy központba utazni. Mi eddig is minden segítséget megadtunk és ezután is megadunk, de ezt a munkát közvetlenül a demokrácia-központok végezték.

Köszönöm a türelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai