Készült: 2020.07.10.19:03:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

254. ülésnap (2010.02.15.), 158. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A magyarországi tanyákra a mindenkori magyar kormánynak úgy kellene tekintenie, mint feltétlenül megőrzendő és megújítandó sajátos magyar településformára. A tanya, a tanyás településrendszer és gazdálkodási forma a magyar nemzeti örökség fontos része, hungarikum, amelynek fennmaradása, új életre keltése, fejlesztése nemzeti érdek. Tekintettel arra, hogy a tanyákon élő honfitársaink többségükben az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező társadalmi rétegek közé tartoznak, akár a legkisebb támogatás is sokat számít. Ezért a kormányzatnak a rendelkezésére álló forrásoknak arányos részét tudatosan koncentrálnia kellene a megújulni képes tanyás térségekbe, hogy a tanyákon élő családok is méltó körülmények között élhessenek ebben az országban.

A környezetvédelmi tárca a "Klímabarát otthon" program részeként decemberben pályázatot írt ki hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújítására, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű, energiatakarékos lakóépületek támogatására. A pályázat a kibocsátási kvótabevételekből került kiírásra. Mint ismeretes, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa november végén lezárult vizsgálatában megállapította, hogy mivel késve indult el a zöldberuházási rendszer pályáztatása, akár 110 milliárd forint értékű bevételkiesés is történhetett a kvótaeladások terén. Az ombudsman megalapozott észrevételei mellett még egy jelentős érvvel szeretném hangsúlyozni a "Klímabarát otthon" program elhibázott mivoltát. Ez az érv pedig a következő. Ez a program nem foglalkozik érdemben a több mint 80 ezer magyarországi tanyával és a tanyavilágban élő közel 300 ezer honfitársunkkal.

Ezért kérdezem tehát államtitkár urat, miért nem tekint kellő figyelemmel a szaktárca a környezetvédelmi források elosztásakor a magyarországi tanyás térségekre.

Köszönöm a figyelmüket, várom megnyugtató válaszát. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai