Készült: 2020.07.13.23:01:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

174. ülésnap (2012.03.26.), 164. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ön jól idézte a törvényt, hiszen az új egyházügyi törvényünk egyértelművé teszi, hogy csak azok a közösségek működhetnek egyházként, amelyek ezen törvény mellékletében szerepelnek. Ugye, ez egy egyre bővülő lista, tizennégyről indult, harmincegyre emelkedett. Minden más csoportosulás is természetesen gyakorolhatja a vallását, vallási közösségként működhet, egyesületként, szövetségként, sok minden más módon bejegyeztetheti magát a nyilvántartásba, de egyházként nyilván nem vetetheti magát nyilvántartásba, hiszen a névválasztásnál mind a névkizárólagosság, mind a névvalódiság, mind a névszabatosság követelményének meg kell felelni. Ezt a fajta nyilvántartást nem az állam, nem a minisztérium vezeti, hanem a bíróságok vezetik a normál egyesületi nyilvántartás szerint.

A korábbi években is voltak olyan egyesületek, amelyek nyilvánvalóan vallási célra jöttek létre, akár az egyébkénti nagy bejegyzett egyházaknak is a követői, tehát nyilván voltak ott katolikus, református, evangélikus, zsidó és más vallásos egyesületek is. Ezeknek a mintájára, csak éppen a korábbi, már egyházi tevékenységét befejezett egyházaknak a jogfolytonos vallási közössége folytatói lehetnek ezek a szervezetek. De nyilvánvalóan azért van egyházi törvényünk, és azért van egy egyelőre eléggé zárt, de a további években tovább bővülő felsorolása az egyházaknak, hogy csak ezek működhetnek egyházként.

Magukat nyilván a belső szóhasználatukban hívhatják akár egyháznak, vagy lehet, hogy más országokban azok a szervezetek, amelyekkel ők közeli kapcsolatban állnak, vagy teológiai tanításuk megegyezik, azok más országokban egyháznak minősülnek, de Magyarországon hivatalosan egyházként csak azok működhetnek, amelyek egyházként be vannak jegyezve ezen törvényünk mellékletében. Mindenki másnak más nevet kell választani, hiszen ezzel megtévesztenék azokat az embereket, akik ezzel a névvel találkoznak, hiszen olyan, mintha az egyházi törvényben szerepelnének, holott mégsem azok.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai