Készült: 2020.07.07.05:35:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

168. ülésnap (2012.03.05.), 172. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy sem a gyerekeknek, sem a nagycsaládosoknak, sem a nyugdíjasoknak, sem a fogyatékkal élőknek, sem pedig a szociális intézmények dolgozóinak nem kell félniük az itteni fenntartó-, tulajdonosváltással kapcsolatosan, hiszen a megyei intézményfenntartó központok átvették ezeket a vagyontárgyakat. Általában az üdülők egy részét, amelyekkel a kormány foglalkozik, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és a NÜSZ Kft. kezeli, és egy komplett program, az Erzsébet-program került megvalósításra arra vonatkozóan, hogy miként nyaralhatnak, üdülhetnek ezek a fiatalok vagy a nagycsaládosok az eddigieknél még tágabb, még szélesebb körben jó körülmények között.

Eddig már 73 ezer honfitársunk számára nyitottuk meg ezt a lehetőséget 2 milliárd forint értékben olyan forrásokból, amelyek sem az ön által eddig említett megyében és üdülőhelyen, sem máshol nem álltak rendelkezésünkre, hiszen ezek forrását az Erzsébet-utalványokból eddig külföldre kifolyó pénzekből tudjuk biztosítani, tehát pluszforrás került be a fiatalok, a gyermekek és a családok üdültetésébe. Eddig sok helyen csak a pusztulás, a bezárás vagy az áron aluli értékesítés volt az, ami jellemezte ezeket az üdülőket, az új vagyontörvény viszont megóvja Magyarországot és a vagyonkezelőket attól, hogy a korábbi mintára majd' egész hotelláncok épültek föl volt szakszervezeti vagy állami tulajdonú üdülőkből, hogy ezek magánkézbe kerüljenek, vagy az állam által pusztulás legyen a jövőjük.

Így tehát úgy gondolom, hogy olyan társadalmi csoportok számára nyílik meg sokkal szélesebb körben, mint eddig az üdülés lehetősége, akik ezt eddig nem tehették meg, pontosan azoknak, akik a legnehezebb helyzetben vannak, hiszen a nagycsaládosok sokszor sajnos a több gyerekkel a szegénységet is vállalják, a nyugdíjasok számára nyilván a nyaralás sokszor csak emlék, de most már bízom benne, hogy a fogyatékkal élőkkel és a szociális intézményekben dolgozókkal együtt is az eddigi négy pályázati csoportban, amit kiírtunk, az Erzsébet-program keretében üdülhetnek és ennek egyszer szélesebb körei lesznek, ahogy a hónapok előre haladnak.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai