Készült: 2020.02.25.01:17:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

118. ülésnap (2011.10.11.), 142. felszólalás
Felszólaló Dr. Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GULYÁS GERGELY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. "Új alkotmány kell, amely tartalmazza a nemzetet összetartó kötelékeket" - mondta Orbán Viktor 2009 novemberében, amikor még egyébként három különböző rendezvényen beszélt az új alkotmány szükségességéről, mint a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. Lehet persze választási programra is hivatkozni, ami öt szakterületet tárgyalt, de azért mindannyian tudjuk, hogy a választópolgárok nem választási programokat olvasnak, hanem elsősorban a tömegtájékoztatás csatornáin keresztül értesülnek az ígéretekről. Tehát a Fidesz miniszterelnök-jelölti szinten ígérte meg az új alkotmányt. Egyébként Orbán Viktor azt is egyértelművé tette, hogy a közjogi berendezkedés alapvető felforgatása nélkül akar új alkotmányt. Ez az, amit Schmitt Pál is megismételt, tehát teljesen inkorrekt ezt számon kérni, ugyanis ez is valósult meg, másoknak is ez volt a korábbi álláspontjuk.

De nem akarok két csúsztatás vagy tárgyi tévedés fölött elsiklani, amit még korábban az LMP követett el. Az egyik az, talán Karácsony képviselőtársam mondta, hogy az LMP bármilyen formában részt vett az alaptörvény vitájában. Nagy tévedés! Az alaptörvény vitájában az LMP egyetlenegy szót sem szólt. A koncepció vitájában Schiffer András rövid ideig tiszteletét tette és közölte, hogy nem vesznek részt sem a koncepció, sem az alaptörvény vitájában, tehát ne áltassák magukat azzal, hogy akár csak egy mondat erejéig is az alaptörvény vitájában részt vettek. (Babák Mihály: Ne hazudjanak!)

A gyülekezési joggal kapcsolatosan pedig nem teljesen értettem Schiffer képviselő úr felszólalását, mert éppen mi voltunk azok, akik megszüntettük azt a nagyon káros gyakorlatot, amit a szocialista kormány alatt a rendőrség alkalmazott, hogy azért, hogy a bírósági felülvizsgálat lehetőségét kikerüljék, ezért végzést hoztak, és saját hatáskörük hiányát állapították meg, így aztán a tüntetéseket megtiltó határozatokat nem lehetett felülvizsgálni. Most ha egy tüntetést nem engedélyez a rendőrség, akkor a demonstrálni szándékozóknak lehetőségük volt akár az elmúlt hetekben is bíróságon felülvizsgálatot nyerni. Ezt most még megfejeljük az alkotmányjogi panasz lehetőségével.

Köszönjük. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai