Készült: 2020.07.12.05:09:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

323. ülésnap (2013.11.12.), 299. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:14


Felszólalások:  Előző  299  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Az ajánlás jó néhány pontjához szeretnék hozzászólni. Konkrétan az 1148., 1149., 1151, 1153., 1154., 1128., 1147. pontokhoz. Ezek jó része azt a fajta hiányt próbálja pótolni, amit ebben a költségvetésben tapasztaltunk a fiatalokkal kapcsolatban.

Sajnálatos módon ez a költségvetés is következetes a kormány azon politikájában, miszerint a fiatalokat háttérbe szorítja, és a rá vonatkozó források tekintetében nagyon alacsony összegeket határoz meg, vagy éppen arra is volt példa, hogy az előző években a költségvetésben megtalálható összegek idén már betervezésre sem kerültek ebben a költségvetésben.

Mi erre vonatkozóan nyújtottunk be 6-7 darab átfogó javaslatot, amely egyfajta gesztus lehetne a fiataloknak. Gesztus, hogy igenis a kormánynak fontosak, a fontosak az országnak ezek a fiatalok, szeretnének az értük szóló célokra pluszforrásokat költeni, és úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos feladat lenne most, amikor mindennél nagyobb az elvándorlás és az elvándorlási hajlandóság a fiatalokban.

Szeretnék azonban kettőt kiemelni a rendelkezésemre álló rövid időben, amelyekről kicsit részletesebben szólnék. Az egyik a Nemzeti Ifjúsági Tanács támogatásának megteremtése. Tavalyelőtt nagyon nagy lépés volt, hogy az európai uniós országok közül utolsóként hazánkban is megalakult ez az ernyőszervezet, amely magában foglalja a jelenleg több mint félszáz és egyre bővülő tagszámú szervezetet, ifjúsági, fiatalokkal foglalkozó szervezetet, és próbálja egységesen képviselni ezt a korosztályt.

Ez tehát előrelépés, ahhoz azonban, hogy ez a szervezet megfelelő módon el tudja látni a feladatát, be tudja tölteni a célját, tudjon foglalkozni ennek a generációnak a problémáival, hogy ezekre adandó válaszokat dolgozzon ki, tanácskozásokat, konferenciákat, programsorozatokat tudjon szervezni ennek a generációnak, elengedhetetlen az, hogy megteremtsük az önálló forrását ennek a szervezetnek.

Jelenleg ugyanis nevetségesen hangzik, hogy két, félállásban dolgozó ember végzi ennek a szervezetnek a munkáját. Talán nem kell sokáig bizonygatnom, hogy ilyen módon maximum arra jó ez az intézmény, hogy látszatintézmény legyen. Ehelyett mi azt szeretnénk - és úgy gondolom, ez pártok fölött álló cél lehet -, hogy ennek a 14-30 év közötti korosztálynak legyen végre egy olyan legitim, aktív, akár az aktuális kormánnyal, a mindenkori kormánnyal szemben lévő tárgyalópartnere, tehát legyen egy ilyen szervezet, és ehhez meglegyenek a feltételek. Ehelyett most inkább olyan problémákkal küszködik ez a szervezet, hogy az elnökségi ülésre fel tudjanak járni az elnökségi tagok, merthogy még költségtérítést is talán csak nagy nehezen tudnak ezért fizetni, értelemszerűen azt pedig nem lehet senkitől elvárni, hogy egy ilyen fontos szervezetben való munkát ingyenesen végezzen az egyéb teendői mellett.

Mi tehát azt javasoljuk, hogy 100 millió forintot kapjon első körben ez a szervezet. Vannak arra példák más országokban, hogy ennek a többszörösével gazdálkodik a hasonló célt betöltő ernyőszervezet. Mi kezdetnek ezt már nagyon nagy eredménynek tartanánk, és úgy gondoljuk, hogy ez a fiatalságnak is nagyon fontos lehetőséget biztosítana, hogy jobban eljussanak az ő problémáik kormányzati szintre, jobban fel tudják hívni önmagában erre a generációra a figyelmet.

Egy másik módosítóról szeretnék még néhány szót mondani szintén a fiatalokkal kapcsolatosan. Ez annak az előirányzata, amely így hangzik a jelenlegi költségvetésben: a kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatok. Jelen pillanatban 355 millió forint van beirányozva erre a célra. Mi ezt szeretnénk jelentősen, 605 millió forinttal megemelni, ami elsőre jelentős összegnek tűnhet, ha azonban megnézzük, hogy 2010-ben is ennyi volt az összeg, akkor rögtön láthatjuk, hogy itt nincs szó arról, hogy nagyságrendi változás lenne. Mi mindösszesen visszaállítani szeretnénk azt, ami 2010-ben már erre a célra jutott. Nemrégiben tárgyaltuk itt az Országgyűlésben a nemzeti drogellenes stratégiát, amelyben szépen hangzó célok voltak megfogalmazva, de akkor is hiányoltuk, hogy nincs konkrét anyagi fedezet hozzárendelve ezekhez a célokhoz, enélkül pedig semmi sem garantálja azt, hogy meg is fognak valósulni az abban leírtak.

Tudjuk nagyon jól, hogy a pszichoaktív szerek, a dizájnerdrogok terjedése kapcsán milyenfajta veszélynek vannak kitéve a fiatalok. Úgy gondoljuk, hogy elengedhetetlen éppen ezért, hogy a 2010-es szintre emeljük újra ezt a támogatást, bízva abban, hogy ez is egy pártok feletti cél - mint ahogy az ifjúság támogatása is -, így a kormány is tudja majd támogatni ezeket a javaslatokat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  299  Következő    Ülésnap adatai