Készült: 2019.11.12.14:50:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2001.09.24.), 106. felszólalás
Felszólaló Bauer Tamás (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:09


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! A miniszter úr a kormány nevében egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be ma délután, amely egy kezességvállalásról szól, amit a kormány a Malévnek kíván nyújtani. Ezt a kezességvállalást a szeptember 11-e után kialakult helyzet teszi szükségessé. A szabad demokraták a másik ellenzéki párttal, a szocialistákkal együtt úgy döntöttek, hogy amit ebben az ügyben az ellenzéknek tennie kell, nevezetesen azt, hogy megadja a hozzájárulást a Házszabálytól való eltéréshez, ezt megteszi.

Hadd emlékeztessem önöket arra, hogy amikor 1997 szeptemberében az akkori kormánytöbbség az akkori ellenzéktől kért hozzájárulást egy Házszabálytól való eltéréshez, ami éppen a NATO-népszavazáshoz volt szükséges, akkor az akkori ellenzék a Fidesz vezetésével először egy politikai üzlethez kötötte ezt a házbizottságban, Pokorni akkori frakcióvezető úr, majd amikor Horn miniszterelnök úr ebbe belement, akkor Orbán Viktor akkori ellenzéki vezér, mai miniszterelnök kezdeményezésére ezt a hozzájárulást önök visszavonták.

A jelenlegi ellenzék ezzel szemben egy felelős ellenzék (Moraj a Fidesz soraiban.), amely nem köti politikai feltételhez a Házszabálytól való eltérést, ha az ország érdeke ezt szükségessé teszi. Egyetlen feltételhez kötöttük, a jogállamisághoz, a törvények betartásának feltételéhez, miután ezt önök kivételesen teljesítették, ezért természetesen megadjuk a hozzájárulásunkat.

Ami azt a kérdést illeti, hogy mi az álláspontunk magával a törvényjavaslattal kapcsolatban, azt kell mondanom, hogy mi egyetértünk azzal, hogy erre a kezességvállalásra szükség van. A baj csak az, tisztelt Országgyűlés, hogy ez a kezességvállalás nem választható el azoknak a kezességvállalásoknak a sorozatától, amelyeket a jelenlegi kormány újra meg újra elfogadtat a jelenlegi kormánytöbbséggel a költségvetésben, a költségvetés módosításában, a zárszámadásban és így tovább. Ezek a kezességvállalások az ellenzék és az ország nyilvánossága számára egyszerűen áttekinthetetlenné váltak.

Tisztelt Országgyűlés! Nem lehet tudni, hogy milyen célokat szolgál az a rengeteg akció, amikor a kormány az állam egyik zsebéből az állam másik zsebébe teszi át a tízmilliárdokat. (Sasvári Szilárd: Nem a tiedbe! Az fáj, mi?) Úgy teszi ezt újra meg újra, hogy erről sem az Országgyűlésnek, sem a nyilvánosságnak nincsen áttekintése. Gondoljanak csak arra, hogy most folyik: holnap indul az úgynevezett zárszámadási vita, ahol módosítják a hatályos költségvetést, ahol megemelik a kormány kezességvállalási keretét anélkül, hogy az Országgyűlés tudhatná, hogy ez mire szükséges. Gondoljanak arra, hogy a kormány házibankjává tett és minden parlamenti korláttól mentes Magyar Fejlesztési Bank milyen áttekinthetetlen, kétes üzleteket finanszíroz!

Tisztelt Országgyűlés! Ezért, mindazért, ami az állami vagyonnal, a közvagyonnal 1998 júniusa, a Fidesz-kormány megalakulása óta folyik, minden felelősség a Fidesz-kormányt és a Fideszt terheli. Ebben az ellenzék semmiféle társfelelősséget nem vállalhat. Ezért ezt a törvényjavaslatot sem tudjuk igenlő szavazatunkkal támogatni. Amit az adófizetők pénzével és az adófizetők pénzéből létesített állami vagyonnal önök ebben a ciklusban művelnek, ezért önöknek kell elszámolni. Ezt mi nem tudjuk támogatni.

Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai