Készült: 2020.05.28.05:44:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2009.10.20.), 210. felszólalás
Felszólaló Ecsődi László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:38


Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ECSŐDI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Hozzászólásomban az IRM-fejezetet szeretném megvédeni a számos módosító indítvány általi veszélyeztetéstől.

Szeretném bevezetőben elmondani, hogy a rendőrség támogatása a jövő évi költségvetésben 12 százalékkal nő, ami forintban 22 milliárdot jelent. Tovább növeli ezt a mozgásteret a rendőrségnél, hogy a személyi jövedelemadó és a különböző egészségügyi hozzájárulások csökkentése miatt ez a mozgástér további 7 milliárd forinttal bővül.

Miért van szükség ennek a támogatásnak a bővítésére? Alapvetően két oka van. Az egyik oka, hogy a rendőrség amúgy sem volt túltámogatott az idei évben sem, és a következő évben az úgynevezett közbiztonsági csomaggal újabb feladatokat írunk elő a rendőrségnek, illetve létszámbővítéseket eszközlünk és technológiai fejlesztéseket. Ezért a növekedést mindenképpen szükségesnek tartjuk. Az ellenzék által benyújtott módosító indítványok ezt a 22 milliárd forintos növekményt tulajdonképpen 18 milliárd 322 millió forint értékben csökkenteni szeretnék a különböző módosító indítványokkal, amit természetesen mi elfogadhatatlannak tartunk.

Azt már természetesen nem merték megtenni, hogy közvetlenül a rendőrség támogatását csökkentenék, hanem azokat a háttérintézményeket, szakértői intézményeket támadták meg módosító indítványokkal, amelyek működése nélkül a rendőrség félkarú óriás. Ha egy banális hasonlattal szeretnék élni, akkor azt mondhatnám, hogy úgy köteleznénk a rendőrséget kerékpáros-világbajnokságon indítani, hogy a kerékpárt elvesszük tőlük.

Miről is szólnak ezek a módosító indítványok? Az Igazságügyi Hivataltól, amelynek az előirányzatában 4,7 milliárd forint szerepel, 3,1 milliárdot terveznének elvenni. A szakértői intézetek előirányzata 2,3 milliárd forint, ebből több mint 5 milliárdot, 5,9 milliárd forintot vonnának el, tehát gyakorlatilag közel a kétszeresét elvonnák, mint amennyi maga az eredeti összeg. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál, ahol 5,3 milliárd az előirányzat, 6,1 milliárd forint értékű elvonást javasolnak. Hozzáteszem: teszik ezt akkor, amikor épp a Fidesz kezdeményezi, vagy a Fidesz is élharcosa annak, hogy az állampolgárságot terjesszük ki a határon túli magyarokra is - akkor kik intéznék vagy ki intézné ezt a folyamatot, ha egyszerűen megszüntetnék ennek a hivatalnak az állami támogatását?

Az informatikai rendszerekkel összefüggő kötelezettségek fejezetből, a 170 millió forintos előirányzatból 2 milliárd 479 millió forintot költenének el. Az érdekvédelmi és szociális szervezetek támogatásából, a 216 millió forintból 50 milliárdot vonnának el.

A külső határok alapból, a 663 millió forintos támogatásból 500 milliót vonnának el, és teszik ezt abból a fejezetből, ami tulajdonképpen a külső határok védelmének a megerősítését alapvetően európai uniós támogatásból kívánja a kormányzat megoldani, és ezzel a magyar önrészt vennék el, tehát többmilliós, milliárdos európai uniós támogatástól esne el ezért Magyarország.

Tisztelt Képviselőtársaim! Általában az ellenzéki módosító indítványoknál itt többször felmerült, hogy az egyéni körzetben induló képviselő milyen fontosnak tartja a saját körzetének a különböző támogatását. Igen, én magam is egyéni körzetben dolgozó képviselő vagyok immár 16 éve, csak önök egy apró dolgot elfelejtettek, hogy az utóbbi időben ezeket a fejlesztéseket - útépítések, óvodaépítések, művelődési házak felújítása - európai uniós pénzekből kell megoldani, erre vannak a regionális és egyéb operatív programok, erre kell a pályázatokat benyújtani, a magyar költségvetésből alapvetően az önrész finanszírozásának kell megfelelni azért, hogy minél több uniós forrást tudjunk lehívni.

Képviselőtársaim, arra kérem önöket, hogy ami az IRM-fejezetben benyújtott közel száz módosító indítvány sorsát illeti, vonják vissza ezeket a módosító indítványokat, ne tegyék tönkre a rendőrség működését.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai