Készült: 2019.10.18.00:14:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

82. ülésnap (2019.07.08.), 91. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás Agrárminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:15


Felszólalások:  Előző  91  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A zöldszüreti intézkedés bevezetését az európai borpiac helyzete teszi indokolttá. A sokéves átlagnál jelentősen több, mintegy 190 millió hektoliter borászati termék készült az EU-ban 2018-ban, ami az utóbbi tíz év legmagasabb adata. Ennek következtében a készletek megemelkedtek, és a borok euróárai jelentős részben csökkentek. Gyors beavatkozás nélkül a magyar szőlőtermelők az idei szüret során minden eddiginél nehezebb helyzetbe kerültek volna.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

A piaci környezet egyszerre indokol rövid és hosszú távú intézkedéseket. A rövid távú válságkezelő piaci intézkedések közé tartozik a zöldszüret támogatása, valamint a borászati termékek krízislepárlása. Mindkét intézkedés teljes mértékben önkéntes. Fontos kiemelni azt is, hogy a rövid távú intézkedések mellett a szakmai szervezetekkel közösen hosszú távú intézkedések bevezetésén is dolgozunk a termelők érdekében.

A zöldszüreti intézkedés európai uniós forrásokból kerül finanszírozásra, a vonatkozó rendelet és forrás felhasználását összesen nyolc intézkedési típus esetén engedélyezi, köztük a szőlőültetvények szerkezetátalakításának vagy a borászati termékek promóciójának támogatására. Az intézkedést alkalmazni kívánó szőlőtermesztőknek valóban június 6-áig volt lehetőségük arra, hogy kérelmeiket záradékoltassák az illetékes hegybíróval. Ez alapján országosan 121 kérelem érkezett be pályázati úton, ebből 72 pályázat támogatásra került, ez 5623 hektár szőlőtermő területnek felel meg, és ez a szőlőtermő területeink mintegy 9,1 százalékát teszi ki. A magas kérelmezési szám is mutatja az ágazatban tapasztalható igényt a várható bor-szőlő túlkínálat levezetésére.

A szőlőből készült ivólé kapcsán az ön által is előbb felvetett gondolatokra szeretnék válaszolni. A szőlőből készült ivólé iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program keretében történő felhasználása sajnos több okból sem lehetséges. Az iskolaprogramok eljárása nem teszi lehetővé a válságkezelő intézkedésektől várt gyors reagálást. A programban ivólevet nem, csak százszázalékos gyümölcslevet lehet osztani. Ezen túlmenően a kifejezetten magas cukortartalmú szőlőlé kiosztása nem felel meg az alacsony bevitt cukortartalom elvárásának.

(15.00)

Tájékoztatom továbbá, hogy a szőlő-bor ágazatban jelenleg is hét termelői csoport működik, több mint 630 szőlészettel, borászattal foglalkozó termelő gazdálkodó munkáját és piaci részvételét segíti. Az együttműködések több mint másfél milliárd forintos tagi árbevételt produkálva értékesítik a tagi szőlőt. A termelői csoport elismeréséhez és működéséhez is igénybe vehető az európai uniós közösségi támogatások egy jelentős része.

Tisztelt Képviselő Úr! Ezenkívül el szeretném mondani: ön kritikusan említi meg a termelői csoportok támogatásával kapcsolatos gondolatait. Szeretném pontosan leszögezni: a vidékfejlesztési program 3-9.1.1-17., termelői csoportok és szervezetek létrehozása pályázati felhívás keretében összesen  összesen!  három olyan termelői csoport nyújtott be támogatási kérelmet, amely a szőlő-bor termékcsoportban részben kapott elismerést.

A támogatási kérelmek közül összesen kettő került jóváhagyásra, egy pedig a jogosultság-ellenőrzés során elutasításra került. 2019-ben (Az elnök csenget.) a zöldszüret lehetősége biztonságos megoldást nyújt a szőlőtermelők számára. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  91  Következő    Ülésnap adatai