Készült: 2020.08.08.00:18:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap, 134. felszólalás
Felszólaló Zsigó Róbert (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:10

Felszólalások:  <<  134  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ZSIGÓ RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt években számos erőfeszítést tettünk annak érdekében, hogy a hazánkban komoly problémát jelentő devizaeladósodásnak gátat vessünk.

A szocialista kormányok idején nagymértékben megnövekedett a devizahitelt felvevő családok száma. Az akkoriban könnyen hozzáférhető pénzforrás mára borzasztóan nagy teherré vált a családok számára. A Gyurcsány-Bajnai-időszakban semmilyen intézkedést sem hoztak az akkori kormányok a devizahitelesek megsegítése érdekében. (Dr. Józsa István és Szűcs Erika közbeszól. - Az elnök csenget.) 2010-ig Magyarországon folyamatosan nőtt azon családok, háztartások száma, amelyek egy előre nem látható, akár évtizedekig is eltartó adósságba verték magukat. Az akkori kormányoknak nem számított semmi és senki, a cél csakis a nagyvállalatok és a bankok zsebének megtömése volt, még akkor is, ha emiatt (Szűcs Erika közbeszól.) családok tömegei kerültek szinte kilátástalan helyzetbe.

Tisztelt Államtitkár Úr! A 2010-ben hivatalba lépett kormány az emberek oldalára állt, és azonnal hozzákezdett a devizacsapdába került emberek, családok kimentéséhez. Az ország gazdasági teljesítőképességének figyelembevételével 2010 óta számos intézkedést hoztunk, hogy minél több családot megóvjunk attól, hogy fedél nélkül maradjanak. Az egyik ilyen intézkedés volt a kilakoltatási moratórium meghirdetése, majd többszöri meghosszabbítása, de megemlíthetném még az otthonvédelmi akciótervet, vagy éppen a végtörlesztés és az árfolyamgát adta kedvező lehetőségek bevezetését.

(16.00)

Tisztelt Államtitkár Úr! A fogyasztóvédelmi bizottság ülésein is nagyon sokszor foglalkoztunk a témával, ahol nem csupán a tárca és a szakmai szervezetek képviselői voltak jelen, hanem a civil szervezetek is elmondhatták véleményeiket, meglátásaikat. Az eddig megtett intézkedések mellett is sok olyan család van még, akik segítségre szorulnak. Éppen ezért kérdezem: milyen intézkedéseket tesz a kormány a szocialisták idején devizahiteles csapdába sodródott (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) állampolgárok megsegítése érdekében?

Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  134  >>    Ülésnap adatai