Készült: 2020.07.16.15:51:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

214. ülésnap (2005.04.18.), 16-18. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:15


Felszólalások:  Előző  16 - 18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! A mai napirend előtti felszólalásban a kormány elmúlt éves munkájának kritikája kapcsán két dologról szeretnék beszélni. Az egyik a mai nap rendkívüli híre: a pénzügyminiszter távozásra kényszerül; a másik pedig: a kormányzatnak a korrupciós jogalkotás terén tapasztalható elmaradásairól szeretnék beszélni.

Tisztelt Képviselőtársaim! A pénzügyminiszter-váltások ténye túlmutat az egyes miniszterek tevékenységének megítélésén, az MSZP-SZDSZ-kormány rossz gazdaságpolitikája immáron a második miniszternek jelentett távozást a pénzügyi tárca éléről. Ahogyan elődjének, László Csabának, úgy Draskovics Tibornak sem sikerült mérsékelnie a költségvetés aggasztó hiányát. Nem sikerült mérsékelnie, de sajnos megbecsülni sem sikerült. A baloldali kormány a prognosztizálásban rendre kudarcot vallott. Az első negyedéves adatok alapján a hiány elérte az egész éves előirányzat közel felét. Az előző évben az első negyedéves hiány az éves előirányzatnak “csakö 34 százalékát tette ki.

Nincs bizalom a kormány gazdaságpolitikája iránt a gazdasági élet szereplői részéről sem, bizalmatlan a hazai és a külföldi befektetői kör, de ami talán legalább ilyen fontos, bizalmatlan az Európai Unió is. Az Unió elégedetlen, hogy hazánk nem teljesíti a miniszter úr által előbb említett konvergenciakritériumokat, a saját vállalását nem teljesíti a magyar kormányzat, és az Unió az, amely leginkább veszélyben érzi Magyarországnak az euróövezethez történő csatlakozását. Ez a kérdés, tisztelt képviselőtársaim, túlmutat Draskovics Tiboron. Ez már a kormányzat hozzáértését vonja kétségbe.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mindannyian láthattuk az adóreform-bizottság munkáját, és ennek a bizottságnak a munkája nagyon rossz eredménnyel zárult. A javaslatot vitatta a pénzügyi élet, vitatták a politikusok, vitatták a szakértők, Draskovics Tibor pedig ezt a javaslatot védte még miniszterelnökével szemben is, a külső elemzőkkel szemben is állította azt, hogy ez megoldást jelenthet.

Tisztelt Képviselőtársaim! Hogy nincs rend a költségvetésben, az egészen biztos, minden adat ezt bizonyítja számunkra. A 2002-ben lezajlott gazdaságpolitika pedig egy új gazdasági fordulatot hozott, a begyűjtő-elosztó szemlélet következtében a költségvetés évről évre egyre nehezebb helyzetbe kerül. Az államháztartás hiánya, a növekvő eladósodás miatti kényszerpálya a pénzügyminiszternek is kényszerpálya lett. Ebbe pedig csak belebukni lehet, tisztelt képviselőtársaim.

A pénzügyminiszter leváltása a kormány gazdaságpolitikájának egyfajta bukását is jelenti. Az, hogy távozott Draskovics Tibor, egy pótcselekvés. Hiszen ezzel a kormány időt akart nyerni a változtatás látszatával. A 2002. év osztogatásai, a szükséges költségvetési reformlépések elmaradása szinte minden területen, a közigazgatási, az egészségügyi, az oktatási reform elmaradása, a versenyképesség javításának elhanyagolása, az EU-csatlakozásból következő rossz lehetőségeink kihasználása a makrogazdasági paraméterek folyamatos romlásához vezettek. Az államháztartás, a fizetési mérleg hiánya továbbra is magas, az állam gyors eladósodása folytatódik, a foglalkoztatás csökken, a szegénység, különösen a gyermekszegénység területén a mutatóink romlanak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen nem segítenek a kormányzati szólamok. Ezen egy koncepcióra épülő gazdaságpolitika tudna csak segíteni.

Mindemellett pedig a második témában, a korrupcióval kapcsolatos témában csak üdvözölni szerettem volna, hogy miniszter úr és miniszterelnök úr meghallgatta a Magyar Demokrata Fórum korrupcióellenes csomagját, és utasította a lobbitörvény, a Btk.-módosítás, illetőleg a pártfinanszírozási törvény megalkotására az Igazságügyi Minisztériumot. Még mindig nem késő. A kérdésem ezzel kapcsolatban csak az, valóban lesz-e néhány héten belül törvénycsomag az Országgyűlés asztalán, vagy egy üres kampányfogásnak minősül ez a kérdés.

Európa minden országában a bírságon kívül szigorú büntetéseket is kiszabnak a költségvetési pénzzel pazarlóan gazdálkodókkal szemben. Belgiumban, Németországban, Írországban 5 évig terjedő szabadságvesztéssel, Franciaországban 4 évig, Észtországban, Szlovéniában 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik azt, aki a közpénzeket elherdálja. Nálunk, az önök jóvoltából, csak bírsággal kell szembenézniük…

ELNÖK: Frakcióvezető-helyettes asszony!

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): …a tisztességtelen vállalkozóknak. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  16 - 18  Következő    Ülésnap adatai