Készült: 2019.11.12.21:43:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2015.02.20.), 286. felszólalás
Felszólaló Kepli Lajos (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:46


Felszólalások:  Előző  286  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselőtársam ‑ hogy egészen pontos legyek. Ha a vendégéjszakák számának növekedése szempontjából állítjuk sorba az ország régióit, akkor a Balaton a kilencedik, vagyis az utolsó legszerényebb mértékű emelkedéssel állt mind a belföldi, mint a külföldi turizmus számait összehasonlítva a napokban megjelent híradásokban.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mindez nekünk nem ad okot az optimizmusra, ráadásul már év közben látható volt, hogy a balatoni turizmus növekedése nem hozza a kívánt szintet. Míg kevéssel a nyári szezon zárása után mért adatok szerint a belföldi turizmus összességében 8,3 százalékkal nőtt az országban, a külföldi pedig 1,8 százalékkal, addig a Balatonnál csupán 4,4, illetve 0,1 százalékos volt ez a növekedés. Ez a növekedés, mint látható, nem számottevő, és igazán aggasztó, különösen annak tekintetében, hogy sok településen, mint például a Balaton fővárosának is tekintett Balatonfüreden például a 2008-as évhez képest is visszaesést is láthatunk.

Ami a gyér növekedésről elmondható, az az, hogy leginkább a külföldi turisták hiányoznak a Balaton mellől. A Magyar Turizmus Zrt.-nek a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatain alapuló összegzéséből tudható az is, hogy a Balaton régióban 2014-ben 1,7 százalékos mínuszba kerültek a külföldi vendégéjszakák. Ezen belül a németek számaránya esett vissza a legnagyobb mértékben, de osztrák, holland, orosz és olasz is kevesebb érkezett, mint egy évvel korábban. Egy siófoki szakember hívta fel a figyelmet arra, hogy a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az 1996. évi 3 millió 300 ezerről 2013-ban 1 millió 900 ezerre esett vissza. A csökkenés 42 százalékos, tehát drasztikus mértékűnek tekinthető.

(21.30)

A Jobbik régóta szorgalmazza a hazai turizmus fejlesztését, kiemelt figyelmet fordítva a Balaton régióra. Egyik legnagyobb nemzeti kincsünk a Balaton, mégis sok területen az elhanyagoltság jelei mutathatóak ki. Sok konferencián, szakmai egyeztető fórumon elhangzik a kerékpáros turizmus fejlesztése, amellyel drasztikusan növelni lehetne a vendégéjszakák számát is. Azonban beszéd helyett itt is tettekre lenne szükség, hiszen a kerékpáros turizmus alapja a jól kiépített kerékpárút-hálózat, ez hiányzik leginkább a turizmus eme ágának fejlesztéséhez. Ha azt szeretnénk, hogy valóban jelentős vendég­éjszaka­szám-növekedést produkáljanak a kerékpárosok, akkor nyilván ahhoz haladéktalanul meg kellene kezdeni az infrastruktúra kiépítését, nemcsak a tó körüli, hanem a tó közeli, a tóparttól nem túl távoli településeken is, amelyek szintén szeretnének a balatoni turizmusból erőteljesebb részt vállalni, részt kapni.

A Jobbik régóta szorgalmazza az egészségturizmus fejlesztését is, amely számításaink szerint szintén kiemelkedő növekedést hozna magával az országos turizmusban is és a Balaton régióban egyaránt. Valamint nem elhanyagolhatóan új munkahelyeket teremtene, amivel az egészségügyi dolgozókat is itthon lehetne tartani, hiszen ebben a szférában sokkal jelentősebb jövedelemre tehetnének szert, mint az állami egészségügyben. A Balaton körül jelenleg is jól láthatóan megvannak az alapjai az egészségturizmusnak, csak megfelelő támogatásra vár az ágazat. Örömteli, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács tanulmánya is foglalkozik ezzel a témával, amit a Jobbik már régóta szorgalmaz.

Jelenleg a tó vízminősége maximálisan megfelel a jelenleg legfontosabb fürdőturizmusnak, és minden település igyekszik a lehető legtöbb rendezvényt biztosítani az üdülők számára, ezzel is növelve a település vonzerejét. Azonban látható, hogy ez mindössze egy két hónapos időszakra biztosítja a turizmust a tó környékén és az üdülőforgalmat, így mindent meg kell tenni annak érdekében, ezt szintén már sok-sok éve hangoztatjuk, hogy a szezont meghosszabbítsuk, kitoljuk, kora tavasztól késő őszig vagy akár télen is minél több vendég érkezzen ebbe a régióba, hiszen jelenleg ez az egyik fő bevételi lehetősége az itt élő embereknek.

Akár a kerékpáros vagy egészségturizmusról, vagy horgászturizmusról, vízi sportokról van szó, ezek széles körű népszerűsítése és fejlesztése megoldást kínálhat a problémákra, amelyek megoldása nem várathat sokáig magára, mielőbb konkrét lépésekre van szükség. Ugyanis mi nem szeretnénk azt látni többé, illetve véleményünk szerint elfogadhatatlan, hogy a Balaton bármilyen turisztikai felmérésben is sereghajtóként, az utolsó helyen szerepeljen, hiszen, még egyszer mondom, hazánk egyik legnagyobb nemzeti kincséről van szó, amelyben sokkal nagyobb lehetőségek vannak, mint amit jelenleg kihasználunk belőle. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Ikotity István tapsol.)
Felszólalások:  Előző  286  Következő    Ülésnap adatai