Készült: 2020.04.09.14:12:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2009.10.07.), 6. felszólalás
Felszólaló Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Urak! Szeretném megerősíteni a Lázár János képviselőtársam által elmondottakat. Tisztelt Országgyűlés! Ilyen még nem volt a Magyar Köztársaság költségvetését illetően, hogy direkt módon előírtak volna akár egyetlen fillért is a rendőrség számára saját címen bevételi előirányzatként. S ahogy képviselőtársam elmondta, ez az idei 4,6 milliárddal szemben 16 milliárd forint.

Tisztelt Országgyűlés! Mondjuk ki mi is, ez azt jelenti, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy a szocialista kormány, a Bajnai-kormány 2009. október 7-én, a mai napon, illetve a költségvetés elfogadásának a napján 16 milliárd forintra bírságolja a magyar embereket anélkül, hogy bármilyen szabálysértést vagy bármilyen szabályszegést követtek volna el. Ez elfogadhatatlan, felháborító, példátlan! Úgy gondolom, hogy ezt a szabályt nem szabad megtartani. Ahogy képviselőtársam mondta, egy rendőrségi belső felmérés szerint az 5 ezer megkérdezett rendőr nagy része azt mondja, hogy a pénzbehajtás meg a bírságolás a legfontosabb feladat. Ha 4,6 millió forint volt az idén, akkor mi lesz jövőre, ha 16 milliárd forint? Úgy gondolom, hogy ennek véget kell vetni.

A másik pedig, amit rendkívül aggályosnak és elfogadhatatlannak tartok: nem hiszem, hogy tudják tisztelt képviselőtársaim, hogy ebben az évben 44 milliárd forintot fizet ki a magyar költségvetés az IRM költségvetési fejezeten belül az úgynevezett szolgálati nyugdíjba vonuló hivatásosok, főleg rendőrök és egykori határőrök számára. Jelenleg az 1971-ben születettek mennek el szolgálati nyugdíjba. Úgy gondolom, hogy ez tarthatatlan. Ez a költségvetés nem ad választ a közbiztonság megerősítésének kérdésére, nem segíti elő azt, hogy az emberek nagyobb biztonságban élhetnek Magyarországon, ezért is elfogadhatatlan.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai