Készült: 2020.05.26.09:25:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

32. ülésnap (2010.10.05.), 76. felszólalás
Felszólaló Ivanics Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

IVANICS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engem meglep az a vita, ami itt zajlik a parlamentben, mert lassan oda jutunk, hogy az a tapasztalat, amit valaki összeszed egy önkormányzatban, az most már hátránnyá válik, meg sem szólalhat a parlamentben, nem mondhatja el, mert kormánypártiként hiteltelenné válik, mert az ellenzék ezt mondja. Úgy gondolom, hogy ez nem teljesen helyes érvelés, és ezt kicsit mellőzni kellene, inkább oda kellene figyelni, mert ha jól hallottam, akkor Ivády Gábor LMP-s önkormányzati vezetőként ugyanazokat az érveket fogalmazta meg, amit a kormánypárti önkormányzati emberek is, és ez a tapasztalat hogyan, hogy nem, teljesen ugyanaz. Tehát ilyen módon ez a tapasztalat inkább segíti a parlament munkáját.

De ha már Ivády Gábort idéztem, szeretnék válaszolni neki. Kapuvár városa, amelyik a választókerületünk központja, szintén kötvényt bocsátott ki, és nem azért, mert a fideszes önkormányzat úgy gondolta, hogy abból finanszírozza majd a saját kampányát és a jólétét, az történt Kapuváron, hogy bezártak egy kórházat, és elfelejtették helyette az ellátást biztosítani, azt az ellátást, ami az egynapos sebészetet jelenti. Így uniós pályázatot kellett beadni, mert a kormány ezt az utat jelölte ki, és ehhez kellett ez a kötvénykibocsátás, mert az önkormányzat nem bírta volna az önrészt biztosítani. Tehát úgy gondolom, hogy nem érdemes összevonni ezeket a dolgokat. Minden önkormányzat a saját útját járja, azért hívják önkormányzatnak, mert önmaga határozza meg, hogy mit tesz.

Ugyanez a válaszom Scheiring Gábornak is, aki itt felemlítette, hogy a megyei jogú városok hogyan, hogy nem, mind eladósodnak, és Győr pedig hogyan csökkenti az adósságát. Győr egészen kiváltságos helyzetben van Magyarországon - nemsokára majd Kecskemét is hasonló helyzetbe kerülhet -, Győrben az Audi cég telepedett le még 15-16 évvel ezelőtt, és 2007-2008-ban kezdődött az az iparűzésiadó-bevétel, ami több milliárd forint pluszbevételt jelentett a városnak, és így felelős gazdálkodással tudták irányítani a várost.

Köszönöm szépen. (Dr. Schiffer András: Az V. kerület? - Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai