Készült: 2020.07.04.23:51:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

215. ülésnap (2005.04.19.), 66. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:36


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Köszönöm, elnök úr, és azért kértem a normál felszólalást, mert egy kétperces kevés lett volna, de igyekszem rövidíteni a hozzászólásomat. Horváth professzor úr, remélem, hogy a saját telkén azért nem fogja kipróbálni, hogy lesz-e valami elnyomó növény a parlagfűvel szemben, hiszen június 30-a után életbe léphet akár ott is a kényszerintézkedés. Tény és való, hogy a növényi társulások, növényi kölcsönhatások vizsgálata fontos téma, ezt ma is megcsinálják a kutatóintézetek, és az is tény egyébként, hogy létezik a parlagfűnek is egy természetes ellensége, bár nem növény, hanem gomba. Azért parlagfű igazából, mert a műveletlen területek esetében jön elő, és az is tény, hogy előbb vagy utóbb kialakul majd egy természetes növénytársulás, ami majd helyreigazítja és visszaállítja a természet rendjét. Csak kíváncsi vagyok arra, hogy van-e arra az allergiás embernek ideje, hogy ezt kivárja, aki szenved, június 15-e körül elkezd könnyezni, vagy mondjuk Pesterzsébet, Soroksár határában ez augusztus 15. és 20. között fordul elő, ráadásul ott a dél-pesti kórház, özönlik be a sok pollen a kórházba, és pluszmunkát ad az orvosoknak.

A másik, amit többen felvetettek, a hatósági ellenőrzés kérdései. Tény és való, jó néhány feladatot azzal, hogy uniós tagok lettünk, átvállal az uniós rendszer. Egyet viszont nem vállal át, és ebben igaza van teljes egészében Kis Zoltán úrnak is, hogy a határ menti ellenőrzés esetén a harmadik országból bejövő áruknál a vizsgálatokat lehetőségünk van, sőt azt mondom, hogy a hazai termelők, de kicsit bővebben kitekintve az uniós termelők érdekében is kötelesek vagyunk végrehajtani. Tehát ne jöhessen be olyan dísznövény harmadik országból, és ez vonatkozik esetenként a holland import dísznövényre is, ami nem felel meg az uniós növény-egészségügyi előírásoknak. Ugyanez a szigor legyen betartatva harmadik országból érkező paprikánál is. Ugyanakkor azt tudom mondani, hogy a normál hatósági ellenőrzések nem zárják ki az eseti vizsgálatokat az uniós áruknál is, hiszen ezt az uniós többi tagállam is megteszi a saját fogyasztói érdekében. Remélem, hogy ez a rendszer hosszabb távon működni fog Magyarországon is.

Amikor Eke úr azonnali lemondása kapcsán Ékes József szólt, én nagyon remélem, hogy az illetékes tárca és a tárcák eleget tudnak tenni azoknak a feladatoknak, amit rájuk szabtunk és rájuk szabott az Unió is. Remélem, azokkal az ésszerűsítésekkel, amit a különböző hatóságok munkájának a szervezettebbé, összehangoltabbá tételével kívánnak elérni, és tényleg megvalósulhat a fától a fogyasztóig történő teljes ellenőrzés, ennek ez a csökkentett szervezet is eleget tud tenni. Nagyon remélem, hogy annak az egyeztetésnek, ami a parlagfű nyomán megtörtént, és ott a növényvédelmi hatóságnak adjuk át a hatósági jogot, ez a lecsökkentett szervezet is eleget tud tenni.

Végül egy észrevétel még: fából vaskarika - mondta, ha jól tudom, Karsai Péter képviselőtársam, amikor a zöldség-gyümölcs ellenőrzést áttettük az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálatból. Jelentem, ez nem fából vaskarika, hiszen igazából idetartozik a dísznövény is, tudomásom szerint meg rózsát nem szoktunk enni, képviselő úr. Tehát ez pontosan egy ésszerűsítő, célszerű javaslat volt ebben a módosító indítványban. Egyébként jó néhány olyan elvvel, ami ténylegesen fogyasztói érdekeket, hosszú távú természetvédelmi és így hozzátéve embervédelmi érdekeket is szolgál, én magam is támogatom és egyetértek úgy is, mint képviselő, de úgy is, mint illetékes szakember, szakértő.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai