Készült: 2020.07.05.07:07:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

215. ülésnap (2005.04.19.), 42. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Mezőgazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:59


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Elnézést a malőrért. Tisztelt Ház! A mezőgazdasági bizottság 2005. március 23-án tárgyalta a törvényjavaslatot, és mint ahogy az előadó úr is elmondta, ez a törvénymódosítási javaslat viszonylag szűk kört érint és viszonylag egyszerű módosítási javaslat.

Ennek az eredetileg 2000-ben elfogadott és 2004-ben az uniós csatlakozás miatt részben módosított törvénynek a kapcsán ismételten némi fogalompontosításra volt szükség az uniós csatlakozásból adódó feladatok miatt. Bizonyos gyakorlati tapasztalatok már jelentkeztek, így például a növényvédőszer-maradékok ellenőrzésének jegyzőkönyvei kapcsán vagy az állati hulladékok komposztálása kapcsán, illetve bizonyos költségek kiterhelése kapcsán. Aztán némi egyszerűsítést, ésszerűsítést is tartalmaz ez a módosítás, ami olyan formában jelenik meg, hogy az állat-egészségügyi szolgálattól a növényvédelmi szakigazgatáshoz kerülnek a zöldség-gyümölcs minőség-ellenőrzés kérdései, ami úgy érzem, hogy nem vitatható; illetve korábban a parlament döntést hozott a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamaráról, ebből adódóan szinte természetes dolog, hogy a minisztérium bizonyos feladatköröket átad a kamarának.

Részben megelőzendően a dolgokat, felvetődött a bizottsági ülésen az ezt követő törvényjavaslat, amely a parlagfűről szólt, és már ekkor is némi észrevételekkel élt a bizottság. Talán ennek, talán másnak köszönhetően a bizottságunk kormánypárti többsége támogatta ezt a benyújtott törvénymódosítást, illetve az ellenzék vagy tartózkodott, vagy ellenszavazattal élt, és ezért hangozhat el most itt, a Ház falai között a kisebbségi vélemény is.

Tehát ismételtem csak azt tudom mondani, hogy a mezőgazdasági bizottság március 23-án többségi véleménnyel elfogadásra ajánlja a benyújtott indítványt, illetve kéri a képviselőket, hogy bizonyos módosításokkal tegyük még jobbá ezt az indítványt.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai