Készült: 2020.07.12.02:17:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

211. ülésnap (2005.04.05.), 183. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  183  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Mivel megszólíttattam én is meg a frakció is, szóval, Czerván úr törekvéseire, hogy mi legyen a bázis, hogy több kerüljön a mezőgazdasághoz, agráriusként azt mondom, hogy teljesen jogos, és elismerhető. Csak egyet felejt el, Czerván úr, hogy nemcsak agrárius, hanem politikus is. Elfelejti azt is, hogy múlt évben csatlakoztunk az Unióhoz, ebből adódóan nemcsak pénzt kapunk onnan, hanem be is fizetünk.

(18.40)

Tehát ha valamilyen formában hozzá kell igazítani az uniós rendszerhez és az évhez, ebből adódóan van ez a javaslat, hisz nagyon jó lenne, ha maradna az uniós csatlakozás előtti támogatás, és még pluszban megkapnánk az unióst is. Ez körülbelül olyan, mint amikor az elmúlt ciklusban Torgyán József 413 milliárdot ígért a termelőknek. A megelőző bázishoz képest ez egy óriási ugrás lett volna. Tehát fáj a szívem, de ezt kell mondani, ha reálpolitikusok vagyunk, és nem csak mezőgazdaságban gondolkodunk, akkor azért ezt figyelembe kellene venni.

Katasztrófaalap. Egy más összefüggésben említette Czerván úr, hogy csak duma van. Intenzíven támogattuk a mezőgazdasági biztosítószövetkezetek létrejöttét, és azt mondom, hogy ha nem is csúfos kudarcot, de kudarcot szenvedtünk, márpedig ennek is van egy bizonyos önvédelmi funkciója.

Aztán kérdezem én azt, hogy mit vár igazából a gazdálkodó tőlünk. Térítsük meg a kárt mint állam! Én nem hiszem, mert valahol a kockázatmegosztást is be kellene vállalnia a termelőnek, és ilyet nem láttam. Én most egy pici kiutat látok, hogy talán-talán úgy tűnik, hogy a tengerentúlról lehet találni egy viszontbiztosítót, akivel megoldható ez a fajta finanszírozás, de ezt nem lehet december 31-ig megoldani, ezt higgyük el, de dolgozunk rajta még ebben a kormányzati ciklusban. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  183  Következő    Ülésnap adatai