Készült: 2020.07.07.05:56:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

254. ülésnap (2010.02.15.), 213. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:36


Felszólalások:  Előző  213  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A köztársasági elnök úr átiratának utolsó mondatát szeretném felolvasni: kérem a Tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényt az után fogadja el, hogy a polgári törvénykönyv átfogó felülvizsgálatát végrehajtotta, továbbá hogy ezt követően a polgári törvénykönyv hatálybalépésének időpontját egységesen, legkorábban 2011. január első napjában állapítsa meg.

Tisztelt Országgyűlés! A magunk részéről a köztársasági elnök úr indítványával teljes egészében egyetértünk. Egyrészt szükségesnek tartjuk a polgári törvénykönyv átfogó felülvizsgálatát, másrészt egyetértünk azzal, hogy a polgári törvénykönyv hatálybalépésének időpontját egységesen kell megállapítani, és egyetértünk azzal, hogy legalább egy év felkészülési időt kell biztosítani a polgári törvénykönyv bevezetésére.

A köztársasági elnök is hivatkozik arra, hogy ez a véleménye a Legfelsőbb Bíróság elnökének az álláspontján, kifejtett véleményén alapul. A Legfelsőbb Bíróság polgári kollégiumának vezetője is arra kérte a kormányt, hogy a törvény hatálybalépését egységesen határozza meg, ne lépcsőzetes hatálybalépést alkalmazzon, és 2009 novemberében még azt kérte a polgári kollégium vezetője, hogy 2011. január 1-jénél korábban ne lépjen hatályba a törvény. Február 6-án a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Baka András a Távirati Irodának megerősítette a Legfelsőbb Bíróság álláspontját, amely szerint a bíróságok legalább egyéves felkészülési időt kérnek a törvény hatálybalépésére.

Tehát a szocialista és egyébként a javaslatot támogató szabad demokrata képviselőknek nem az ellenzékkel, még csak nem is a köztársasági elnökkel, hanem a jogi szakmával van vitájuk. A jogi szakma azt kéri, hogy a polgári törvénykönyv bevezetésére legalább egyéves felkészülési időt biztosítsanak. A felkészülési idő egyébként nem pusztán tanulási idő, a végrehajtást segítő idő, hanem alkotmányossági kérdés. Az Alkotmánybíróság többször rámutatott arra, hogy megfelelő felkészülési időt kell biztosítani a jogalkalmazóknak.

A mi megítélésünk szerint a most február 15-én elfogadott és várhatóan márciusban kihirdetett törvény május 1-jei hatálybalépéséig eltelő két hónap, körülbelül két hónap nem elegendő, alkotmányosan nem elegendő a felkészüléshez. Ezt megerősíti a Legfelsőbb Bíróság elnökének álláspontja is. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordulunk annak érdekében, hogy amennyiben a köztársasági elnök úr kihirdeti a törvényt, akkor az Alkotmánybíróság vizsgálja meg alkotmányossági szempontból, hogy elegendő-e a május 1-jéig tartó felkészülési idő.

Most egyet tehetünk, a köztársasági elnökkel egyetértve, hogy elutasítjuk a törvény ismételt elfogadását. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  213  Következő    Ülésnap adatai