Készült: 2019.10.22.09:42:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

256. ülésnap (2010.02.22.), 149. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  149  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a lehetőséget. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ön is fogalmazott, a szociális foglalkoztatás engedélyezéséről és a szociális foglalkoztatási támogatásról szóló kormányrendelet módosítása a 2006. évtől hatályos szociális törvény célrendszerét követi. Az a szervezet kerül befogadásra 2010-ben, amely a pályázat során megfelelt a szociális törvény céljának és tartalmának.

A szociális törvény - ha emlékszik, képviselő úr - így fogalmaz, ez a 99. § (1) bekezdése: "A fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás célja a szociális intézményben ellátott személy" - hangsúlyozom, a szociális intézményben ellátott személy - "számára munkafolyamatok betanítása és foglalkoztatása révén az önálló munkavégző képesség kialakítása, helyreállítása, fejlesztése, valamint az ellátott felkészítése védett munka keretében, illetve a nyílt munkaerőpiacon történő önálló munkavégzésre." Tehát ez nem úgy van, hogy boldog-boldogtalan részt vehet ebben a foglalkoztatási formában.

A pályázati bizottság a rendelkezésre álló keretösszeg elosztásánál összehasonlította a 2010. évre igényelt óraszámokat és a támogatási összegeket a 2009. évben szerződött óraszámokkal és összegekkel. Ezenkívül összevetette az intézményi férőhelyszámokat a foglalkoztatottak létszámával, valamint a fejlesztő-felkészítő óraszámokat és a munkarehabilitációs óraszámok arányát. Mindezeken felül a bizottság alapul vette a pályázatok szakmai értékelését is, figyelemmel az intézmény alaptevékenységének fejlesztő feladataira.

Konkrét kérdéseire válaszolom a következőket. A csökkent munkaképességű embereket megmaradt és fejleszthető képességeik függvényében értékteremtő munkához szeretnénk juttatni a foglakoztatási rehabilitáció segítségével.

Második: a csökkent munkaképességű embereket nem feltétlenül a szabad munkaerőpiacra szeretnénk kirakni, hanem a képességi szintjüknek megfelelő helyzetbe hozni, sokszor csak védett munkahelyre készítjük fel.

A harmadik pedig - befejezésképpen - következik az előzőekből, hogy nem a munkaerőpiacot szeretnénk nehéz helyzetbe hozni, hanem segíteni a rászorulókon, akiknek az aktivizálása mindannyiunk érdeke.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  149  Következő    Ülésnap adatai