Készült: 2020.08.03.14:56:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 386. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  386  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Ritkán szoktam ilyeneket mondani, de alapvetően egyetértek Révész Máriusszal. Egy dologban azonban hadd vitatkozzam vele továbbra is, mert úgy tűnik, hogy még mindig elbeszélünk egymás mellett.

Ugyanis majdnem azzal kezdte a mostani mondandóját - én is érintettem menet közben ezt a kérdést -, hogy a munkanélküliség nő. Én azt mondtam, hogy a végzettek között nő a munkanélküliség, Máriusz pedig azt mondja, hogy a munkanélküliség ellen a diploma megszerzése az egyik legjobb gyógyszer. Ezzel teljesen egyet lehet érteni. Csak, mondom még egyszer, én nem ezt mondtam, hanem azt, hogy a végzettek között nő a munkanélküliség. Ez részben tény, részben pedig veszély, ha úgy tetszik. A hozzászólásomban azt is jeleztem, hogy bizonyos szakmákban bizony ma nem lehet elhelyezkedni. Egy konkrét példát is mondtam: például az agrárvégezetteknek körülbelül 87 százaléka nem a saját szakmájában dolgozik, hanem csak 13 százaléka.

 

(21.40)

 

De hát mondhatnék ilyen példát is, amire emlékszem a készülésem során, hogy általános iskolai biológiai tanárként gyakorlatilag nem lehet elhelyezkedni; vagy például az agráregyetemek közgazdasági főiskolai karán végzetteknek gyakorlatilag szinte megint nem lehetséges az elhelyezkedés.

Tehát nemcsak egyszerűen arról van szó, hogy nő a munkanélküliség - ez lehet 1-2 százalék egyelőre, de ha mondjuk, fölmegyünk az 50 százalékra, a veszély még inkább igaz lehet -, hanem olyan probléma is van, hogy bizonyos állásokat egyetemeket vagy főiskolákat végzettek foglalnak el, amelyeket nem kellene, hogy ők foglaljanak el. Tehát jelentős mértékű túlképzés alakulhat ki, illetve részben alakult ki. Részben, mondom, tényhelyzetekről, részben pedig várható dolgokról beszélünk.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  386  Következő    Ülésnap adatai